2013-12-13 12:11:13• hírek • Szatmár.ro

A transzilvanizmus volt a téma

Megtartották az idei utolsó találkozóját a posztModern Távlatok művelődési műhelynek.

A Református Gimnáziumban található esperesi hivatal gyűléstermében tartották meg csütörtökön a művelődési műhely idei utolsó ülését, melynek témája a transzilvanizmus volt. Szilágyi Éva, a tanácskozásnak otthont adó oktatási intézmény igazgatónője Koós Károly alakjának és örökségének a fontosságát emelte ki a téma kapcsán, majd Dr. Váradi Izabella, a nagybányai Német László Líceum vezetője "A transzilvanizmus, mint irodalmi és kulturális ideológia" címmel tartott gondolatébresztő előadást.

A tanácskozás felkért hozzászólói Veres István publicista és műfordító, Kónya László történelemtanár és Erdei Árva István lelkipásztor voltak. Ők az eszmeáramlat szászokkal kapcsolatos, illetve pedagógiai, valamint egyházi vonatkozásairól beszéltek.

A vita során szóba került az autonómia kérdése. Dr. Váradi izabella leszögezte, hogy nem csak jogunk, hanem kötelességünk is küzdeni érte, ugyanakkor azonban számolni kell annak negatív következményeivel is. Mindenképpen abból kell kiindulni, hogy a jelenlegi társadalmi folyamatok a gazdasági és területi tagolódás felé mutatnak. Koós Károly példája ilyen szempontból is fontos, mert megmutatta, hogy az erdélyi magyarság komolyan veheti önmagát, ha számol a valós helyzettel, a geopolitikai összefüggésekkel és főleg a románsággal való elkerülhetetlen együttműködéssel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: