2013-11-11 09:54:19• hírek • MTI

A további forráselvonás ellen tiltakoznak a román filmesek

Victor Ponta miniszterelnöknek írt nyílt levélben tiltakoztak a héten a legismertebb román filmesek - köztük Cristi Puiu, Ada Solomon és Calin Netzer - a Nemzeti Filmalap tervezett csökkentése ellen, amelyet szerintük a decentralizációs törvénytervezet irányoz elő.

A levélírók ellenzik azt a tervet, hogy több mint 180 állami mozit átadjanak az önkormányzatoknak, és azzal sem értenek egyet, hogy - ezek működtetése és korszerűsítése címén - az alapba befolyó pénz felét az önkormányzatokhoz irányítsák. Hozzátették: az utóbbi öt évben a helyhatóságoknak átadott több mint száz filmszínház közül mindössze három tartotta meg eredeti rendeltetését.

"A román film krónikusan alulfinanszírozott, annak ellenére, hogy nagy mértékben hozzájárul Románia külföldi megítélésének javításához és az utóbbi hét évben begyűjtötte a szakma legrangosabb európai díjait, a cannes-i Arany Pálmától a berlini Arany Medvéig" - emlékeztettek a nyílt levél szerzői.

Rámutattak: ugyanebben a hét évben a - romániai munkavállalóktól beszedett hozzájárulásból és DVD-értékesítésből kialakuló - filmalap 40 millió lejről 25 millióra csökkent. Hozzátették: a román filmszakma az egyedüli Európában, amely nem kap állami támogatást filmkészítésre és -forgalmazásra.

A filmesek szerint félő, hogy alkotásaik nem jutnak már el a hazai közönséghez, hiszen a plázákban működő multiplexekben nem vetítenek román filmeket, ezeken kívül pedig 26 működő mozi maradt a húszmilliós országban.

A romániai mozikban - a filmforgalmazó vállalat igazgatója szerint - idén 30 ezren váltottak 5-10 lejes jegyet valamely román filmre, miközben a plázákban 35 lejes az átlagos jegyár. A rendszerváltáskor még csaknem 900 mozi működött Romániában - tette hozzá az igazgató.

Az idei Berlinalén a legjobb alkotásnak járó Arany Medvét Calin Peter Netzer rendező Pozitia Copilului (A gyermek fekvése) című filmje kapta. Cristi Puiu filmrendező - a Lazarescu úr halála című, Cannes-ban is díjazott film alkotója - 2007-ben nyert Arany Pálmát Cannes-ban a 4 hónap, 3 hét, 2 nap című filmjével. Három éve, 2010-ben, Florin Serban a Fütyülök az egészre című filmjével elnyerte a berlini zsűri nagydíját és a vele járó Ezüst Medvét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: