2013-03-13 15:07:12• hírek • Kocsis Zoltán

A további esőzések ellenére Szatmár folyói nem fenyegetnek árvízzel

Az utóbbi napok szokatlan mennyiségű csapadékának következtében Szatmár megye jelentősebb vízfolyásaiban megnőtt a vízszint - ennek ellenére a további esőzések ellenére sem kell attól tartani, hogy kilépnek medrükből. A kisebb patakok és főleg a talajvíz azonban komolyabb problémákat okoz: Turc, Batarcs és Nagytarna községekben közel háromszáz hektárnyi terület áll víz alatt.

„Az előrejelzések szerint szombat estig további esőzésekre számíthatunk. Ezek intenzitása csütörtök estétől emelkedhet, szombaton pedig akár havas esőre is válthat. Ennek ellenére egyik, a Vízügyi Igazgatóság felügyelete alá eső vízfolyás esetén sem kell attól tartani, hogy azok kilépjenek a medrükből", nyilatkozta szerda délután a Szatmár.ro-nak Adrian Masca, a Vízügyi Igazgatóság Szatmár megyei kirendeltségének sajtószóvivője. Elmondta, hogy amíg a Krasznán nem volt jelentős szintemelkedés, addig a Túron és a Szamoson megnőtt a vízhozam. Utóbbin kedd délután tetőzött a vízszint, amikor elérte a 334 centimétert. A szerdai esőzések ellenére a Túron is csökken a vízszint - itt a hétvégén tetőzött.

„Amennyiben továbbra is nagy mennyiségű csapadék esik, akkor elképzelhető, hogy az országhatár környékén a Kraszna kilépjen a medréből, ám jelentősebb árvízre akkor sem kell számítani. A Túr esetében nem valószínű, hogy kiöntsön", magyarázta Masca.

Az elmúlt hét végén Nagytarnán a Tarna patak lépte át töltését és árasztotta el a szántóföldeket, míg a Batarcs patakon egy alacsony híd miatti torlódás következtében került víz alá mintegy öt hektár mezőgazdasági terület és négy udvar - a lakóházakat azonban nem veszélyeztette.

Jóval nagyobb gondot okoz azonban a talajvíz és a tönkrement vízelvezető rendszerek miatt felgyülemlett csapadék: a hétvégén Halmi, Túrterebes és Kisgérce községekben 910 hektárnyi terület állt víz alatt. A helyzetet súlyosbította, hogy az érvényben lévő törvények szerint az Országos Talajjavító Hatóság (ANIF) csak azokról a területekről pumpálhatta le a folyadékot, amelyek tulajdonosaival szerződéses viszonyban áll. Mivel ilyen egy sincs, Eugeniu Avram prefektus elrendelte a pumpák beindítását Kökényesd, Túrterebes és Nyírestanya közelében.

A prefektúra tájékoztatása szerint szerdán közel 290 hektár mezőgazdasági terület áll víz alatt Turc, Batarcs és Nagytarna községekben. Ebben a térségben az elmúlt napokban több, mint 45 liter csapadék hullott négyzetméterenként.

A kormánybiztos elrendelte az árkok, vízelvezetők akadálymentesítését is. Felszólítja az ott lakókat, lehetőleg kerüljék a kutakból való ivást és itatást. Felhívta a Szatmár megyei Közegészségügyi Igazgatóság figyelmét, hogy fokozott figyelemmel ellenőrizzék és fertőtlenítsék a kutakban lévő vizet az árhullám levonulását követően.

Szatmár megyében legutóbb a Tarna patak okozott árvizet, amikor február elején 150 hektár szántóföldet öntött el.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: