2013-11-11 15:44:48• hírek • MTI

A törvénytervezet elutasításáról állapodtak meg a kormánypártok

A  kormány Verespatak-törvénytervezetének elutasítását fogja javasolni jelentésében a bányaprojekt közvitájával foglalkozó parlamenti különbizottság - erről hétfőn született megállapodás akormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) vezetői között.

Victor Ponta szociáldemokrata kormányfő és Crin Antonescu liberális szenátusi elnök, az USL-t alkotó koalíciós pártok vezetői közös sajtóértekezletükön jelentették be, hogy a koalíciós vitát kiváltó törvénytervezet elutasításáról egyeztek meg, arra ugyanis már nincs lehetőség, hogy a kormány visszavonja tervezetét.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatja a kormány törvénytervezetét, a fő koalíciós partnerük, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) viszont ellenzi azt.

A parlamenti különbizottság hétfő délután szavaz a kormány által augusztusban kidolgozott, a verespataki ciános aranybánya-beruházást elősegítő törvénytervezetről.

Az USL társelnökei ugyanakkor közölték: a különbizottság az aranybányászat általános törvényi keretének módosítását fogja kezdeményezni.

"Az a közös szándékunk, hogy ne akadályozzuk a kitermelést, ne lehetetlenítsük el a fejlődést, hanem olyan jogszabályi keretet dolgozzunk ki, amely lehetőséget nyit a kitermelésre, nemcsak Verespatakon, hanem másutt is: olyan keretet, amely az állam számára előnyös feltételeket biztosít a fenntartható fejlődéshez és a környezetvédelmi szabványok betartása mellett" - magyarázta Antonescu.

Arra a kérdésre, hogy megvalósulhat-e a verespataki bányaprojekt a kidolgozandó új törvényi szabályozás alapján, Victor Ponta úgy válaszolt: csak abban az esetben, ha az megfelel a kerettörvénynek.

"Ha nem, nem. De előbb meg kell alkotnunk a (bányászati) kerettörvényt" - tette hozzá a kormányfő.

Az USL-en belül feszültséget okozott az erdélyi településre tervezett aranybányaprojekt, miután a liberális pártelnök - a környezetvédők két hónapja tartó, sorozatos ellentüntetései közepette - vállalhatatlannak nevezte a kormány törvénytervezetét.

A kormány augusztusban törvénytervezetet terjesztett a parlament elé a verespataki beruházóval kötendő új megállapodásról, amely növelné az állam részesedését a majdani haszonból, és nemzeti fontosságú közhasznú projektnek nyilvánítaná a beruházást.

A jobbközép ellenzék és a kormánykoalícióban részt vevő liberálisok is alkotmányellenesnek minősítették, hogy a törvénytervezet nem általános érvényű, hanem egy magánvállalkozás igényeit hivatott kiszolgálni.

A kanadai többségi tőkével alapított Rosia Montana Gold Corporation 15 éve vár jóváhagyásra Romániába, hogy Verespatakon megnyithassa Európa legnagyobb külszíni aranybányáját, ahol ciántechnológiás eljárással akar 300 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt kitermelni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: