2015-10-08 10:00:38• hírek • Szatmár.ro

Üzenet a címerekben

Fazekas Lóránd könyvét mutatták be október 7-én, a Püspöki Palota aranytermében.

Lelkes érdeklődők, könyv- és kultúraszeretők, a heraldika iránt vonzalmat érezők érkeztek szerdán délután öt órára a szatmárnémeti Püspöki Palotába, ahol Fazekas Lóránd „Püspökök és címereik a Szatmári Római Katolikus Egyházmegyében" című könyvét mutatták be.

Az eseményt Nm. és Ft. Schönberger Jenő püspök nyitotta meg, megköszönve Fazekas Lóránd tanár úr munkáját, mert, mint mondta: „A történelem elevenedik meg könyve lapjain. Még többet tudhatunk meg az elődökről a címereik alapján, hiszen minden címer üzenetet hordoz."

A könyv ismertetésében elhangzott, a címerek magyarázata mellett ez életrajzi adatokat is hoz, így az olvasó megismerheti a püspökök életútját, eredményeit, valamint a kort, amiben éltek.

Ft. Hársfalvi Ottó általános helynök a könyv szeretetéről beszélt, a nyomtatott sajtó szükségességéről, az olvasás öröméről... Fazekas Lóránd-al kapcsolatos emlékeit is érintette, majd méltatta a beható kutató munkát, a hiánypótló írást: „Ha ránézünk egy püspöki címerre, akkor lesz igazán érdekes, ha értjük is azt. Érdemes ezt a könyvet hittanórákon, különböző rendezvényeken is bemutatni a fiataloknak, mert a részét képezi egyháztörténetünknek. Ha elolvassuk, látjuk, hogy püspökeink nem csak az egyházért hoztak áldozatokat, hanem a városért is. Én, mint az egyházmegye papja, örömmel vettem a kezembe ezt a könyvet."

Végül a szerző beszélt a könyv megírásának okáról - az életrajzi munkák sem szóltak eddig a címerekről, ez a terület egy fehér folt volt -, a körülményekről, és a levéltári kutatások mellett az utazásokról, a püspökök nyughelyeihez.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: