2012-10-21 19:49:06• hírek • Szatmár.ro

A történelem bebizonyította, győzni csak összefogással lehet

Az 1956-os forradalom mártírjaira és eseményeire emlékeztek a Batizon megszervezett ünnepségen.

Összefogásra, közös harcra buzdította a magyar közösséget megannyi felszólaló vasárnap délben a Batizon megrendezett, 1956-os forradalom mártírjairól és eseményeiről megemlékező ünnepségen.

„Kisebbségi sorsban élő erdélyi magyarságunknak napjainkban bár nincs szüksége mártírokra, helytállásra annál inkább. A 22 év alatt felépített intézményrendszerünket, kivívott jogainkat újra és újra meg kell védenünk, s ehhez néha vállalni kell a meghurcoltatást. A mi közösségeinkben pedig fontos a szilárd helytállás, a szolidaritás, a meghurcoltak erkölcsi támogatása, egyszóval az összefogás" - hangoztatta ünnepi beszédében Kereskényi Gábor, az RMDSZ szatmárnémeti szervezetének elnöke, parlamenti képviselőjelölt, aki többek között arra is figyelmeztetett, hogy a magyar kisebbség 22 év alatt kínkeservesen kiharcolt szabadságjogai ismét veszélyben vannak: „Az elkövetkező évek feladata Románia alkotmányos berendezkedésének tisztázása. Égető probléma az igazságszolgáltatás politika mentessé tétele és hatékonyságának, de leginkább megbízhatóságának növelése. Terítékre fog kerülni a területi átszervezés kérdése is. Nem mindegy az, hogy kik és főként hogyan rajzolják meg majd az új régiókat. Nem tudjuk ugyanis elfogadni, hogy a kökényesdi vagy batizi polgárok Kolozsvárig kelljen menjenek ügyes-bajos dolgaik elintézése végett. Ez csupán néhány probléma, mely a magyar közösségünk számára rendkívüli fontossággal bír, s melyek megoldásához érdekképviseleti szervezetünk, az RMDSZ ott kell legyen a bukaresti törvényhozásban. Ez a tétje a másfél hónap múlva sorrakerülő parlamenti választásoknak.

Tudatosítani kell a ránkváró kihívásokat, fel kell rájuk készülni és kivédeni a számunkra negatív kezdeményezéseket. Ezt pedig csakis mi, a magyar közösség tudjuk megoldani, egységesen fellépve, kellő bölcsességgel és felelősséggel."

Az emlékünnepség keretén belül az istentiszteletet követően három helyen is koszorúzásra került sor. A kegyeletüket leróni kívánó szervezetek között az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének nevében Kereskényi Gábor képviselőjelölt, szatmárnémeti RMDSZ elnök és Kovács Máté, illetve Löchli Tünde Szatmár megyei RMDSZ-es tanácsosok is koszorút helyezetek el, elsőként a batizi református templomkertben található Batizi András szobornál, a református temetőben levő, kuruc-labanc szabadságharc idején elesett Batizi Ifjak emlékművénél, majd a lelkészi hivatal udvarán levő Szilágyi Domokos emléktáblánál. Az ünnepséget a Higyed Gyöngyi, Herczeg Csilla, Lovász Erzsébet és Szilágyi Éva tanárok által felkészített diákok szavalatai és éneke tette még hangulatosabbá.

A szeretetvendégséggel záruló ünnepség végén, Király Lajos, a Szatmári Református Egyházmegye főjegyzője, batizi lelkipásztor is összefogásra buzdította a magyarságot, és felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar közösség érdekeit legjobban az RMDSZ csapata tudja képviselni.
Batizi megemlékezés

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: