2009-02-24 17:01:22• hírek • Parajdi Andrea

A tömegszállítási problémákról

Több vidéki polgármester fejtette ki felháborodását a Polgármesteri Hivatal azon határozatával szemben, hogy megszünteti a Cuza Voda utcai, és a Székesegyház előtt lévő buszmegállókat. Elmondásuk szerint ez az intézkedés több száz utast kellemetlenül érintene. Az elégedetlenség eloszlatása érdekében, minden polgármesterrel külön egyeztet a városvezetés.

Kedd délelőtt Csehi Árpáddal, a Szatmár Megyei Tanács elnökével és Kereskényi Gáborral, Szatmárnémeti alpolgármesterével folytattak tárgyalásokat a környező települések polgármesterei. A felháborodott polgármesterek a lakosság elégedetlenségét tolmácsolták, akik megszokási kérdések miatt, értetlenül állnak a Cuza Voda utcai, és a Székesegyház előtt lévő buszmegállók felszámolási tervével szemben. A városi határozattal mindenki egyet ért, hiszen csorbát jelent Szatmárnémeti központján, hogy egy egyházi létesítmény közvetlen közelében buszmegálló működik, ráadásul engedély nélkül. A Cuza Voda utcáról is több tíz éve indulnak már vidéki járatok. Az utca azonban szűkösnek bizonyul a várakozó autóbuszok miatt.

Mivel a törvény előírja, hogy az induló járatoknak minden esetben a buszmegálló kell az indulópontja legyen, ezért a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal egy újabb állomás létrehozását szorgalmazza, amelyet a Transurban területén alakítanának ki. Ezek mellett olyan megállókat is kijelölnek, amelyeket igénybe vehetnek a buszjáratok. Ilyen módon próbálják meg felszámolni a városközpontban lévő állomásokat. Kereskényi Gábor alpolgármester elmondta, elképzeléseik szerint a központhoz közel, a Vasile Lucaciu úton lehetne kialakítani olyan megállóhelyeket, ahol a vidékről érkezők leszállhatnának, így nem kellene kilométereket gyalogolniuk, vagy egyéb tömegközlekedést keresniük azért, hogy eljuthassanak a célállomáshoz.

A hétfői tárgyalásokon a tömegszállító cégek képviselői is jelen voltak, akik azt nehezményezték, hogy túl sok pénzbe kerül a városban működő autóbuszmegálló használati díja, amelyet minden cégnek kötelezően ki kell fizetni. Az új buszmegálló kialakításával számukra is lesz egy alternatív és árban kedvezőbb megoldás.

A viharosra sikeredet tárgyalást végül Csehi Árpád tanácselnök azzal a javaslattal zárta le, hogy minden vidéki polgármester külön egyeztessen Kereskényi Gábor alpolgármesterrel arról, hogy számukra milyen nyomvonal lenne a legmegfelelőbb. Annak ellenére, hogy a jelenleg működő, és a létesítés előtt álló autóbuszmegállók távol esnek a városközponttól, lehetőség van olyan nyomvonalak kidolgozására, amelyek közelebb viszik az utasokat a tervezett célállomásaikhoz. Azonban a nyomvonalakon meghatározott megállókban nem várakozhatnak az autóbuszok, s minden esetben a buszpályaudvarra kell visszatérniük, ezzel valósulhat meg a központi „buszmegállók" megszüntetése.

Az induló buszjáratok negatívan hatnak Szatmárnémeti városközpontjának kinézetére.

Kereskényi Gábor Szatmárnémeti alpolgármestere, külön egyeztet a nyomvonalakról a vidéki polgármesterekkel.

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: