2013-01-22 16:20:07• hírek • Szatmár.ro

Befejeződött a madárszámlálás

Akik érdeklődnek a madártan iránt, azok részt vehetnek a minden hónap első csütörtökén, a Kossuth kertben található Zöld Házban 17 órai kezdettel tartott összejöveteleken, vagy felvehetik a kapcsolatot Fazekas Lóránddal a 0261-877-302-es telefonszámon.

Az ornitológusok a többnapos számlálás során 44 madárfajt észleltek, ebből 11 volt vízimadár.

Immár tíz éve annak, hogy a Román Madártani Egyesület szatmári osztálya részt vesz az évről évre megrendezésre kerülő téli nagy vízimadár-számlálásban. Ennek egyébként az a célja, hogy felmérje az állományt, fényt derítsen az esetleges állomány-növekedésre vagy csökkenésre a különböző vízimadarak esetében, ugyanis az ember ezen állatok életterét "pusztította" környékünkön az elmúlt években a leghatékonyabban. A számlálás másik célja, hogy a különböző populációk méretétől függően megerősítsék az állatok védelmét vagy épp engedélyezzék a vadászatukat.

A vízimadár-számlálási mozgalom 1967-ben indult Angliában, azóta pedig több mint 100 ország csatlakozott ehhez. Románia 1988-ban lépett ezen országok sorába, Szatmár megyéből pedig 1991 óta küldenek adatokat az országos szervezetnek.

Szatmár megyében idén a szatmári ornitológusok közül 17 felnőtt és 14 iskolás korú önkéntes vett részt a számlálásban, amelyre hat helyszínen került sor: a Kányaházi víztározónál, az Apai bányatónál, a Muzsdaji tónál, a Hodisai gáttónál, a Kökényesdi halastónál illetve a Nagymajtényi halgazdaság tavánál. A számlálás ideje alatt az összes állóvíz be volt fagyva, csupán a Nagymajtényi tavon volt tíz százalékos víztükör.

A terepmunka során az önkéntesek 44 madárfajt azonosítottak, közülük pedig 11 volt vízimadár. Ezek közül öt volt északról ideiglenesen hozzánk költözött téli vendég: nagy lilikek (451 egyed), kercerécék (54 egyed), nagy bukók (17 egyed), kis bukó (1 egyed) és vetési ludak (6 egyed).

A vízimadarak közül az önkéntesek 2940 egyedet vettek számba, a legnagyobb populáció pedig a tőkés récéké volt - 1365 egyeddel.

Az önkéntesek egy csoportja

Fazekas Lóránd, a Madártani Egyesület Szatmár megyei fiókszervezetének a vezetője a Szatmár.ro-nak elmondta: az elmúlt 10 év anyagából hamarosan egy nagy összesítést készítenek majd, ennek alapján pedig megállapítható a különböző populációk egyedszámának az alakulása. Az évek során persze mélyre ható összehasonlítás nélkül is levonható néhány következtetés. Csonttollú madarak például mostanság nem érkeznek Szatmár megyébe, a fenyőrigók száma viszont növekedőben van. Kormoránokat évekkel ezelőtt nem észleltek Szatmár megyében, most viszont hatvan darabot is észleltek ebből a fajból.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: