2016-01-19 17:22:10• hírek • Kocsis Zoltán

A tőkés récék és a nagy kárókatonák igencsak kedvelik a Szamost

A tőkés récék és a nagy kárókatonák igencsak kedvelhetik a Szamost, annak szatmári szakaszát - a január első felében lezajlott madárszámlálás eredményei szerint ugyanis e két faj található meg napjainkban legnagyobb számban Szatmár megyében.

A Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség és önkéntesei január első felében mérték fel Szatmár vízimadár-populációját.

A Wetlands International nemzetközi szervezet 1967 óta szervez hasonló felmérést évente a világ mintegy száz országában. A madárszámlálás célja a populációk és a biodiverzitás felmérése és megfigyelése mellett igen sokrétű. Az élőhelyek pontos meghatározása, minőségének szemmel tartása, a klimatikus viszonyok alakulása, a szennyezettség szintje évről évre kiemelt figyelmet kap. Ezek eredményeit aztán országosan és nemzetközi szinten is összesítik, ezek alapján ismerhetők fel a környezetünket, a körülöttünk lévő élővilágot érintő jelentősebb tendenciák.

Szatmár megyében a vízimadarakat a Szamos három pontján figyelték meg. Ezek alapján kijelenthető, a nálunk legnagyobb számban megtalálható vízimadár télvíz idején a tőkés réce (vadkacsa) és a nagy kárókatona (kormorán).

A számlálók Remetemezőn 55 tőkés récét, hat hollót, három nagy fakopáncsot és egy-egy kercerécét, szarkát és kékes rétihéját, Szamosborhídon 19 tőkés récét, három nagy kárókatonát, két szarkát és egy nagy kócsagot, Szatmárnémetiben pedig 54 nagy kárókatonát, 19 tőkés récét, kilenc szarkát, hét vetési varjút, négy széncinegét, három szajkót, két-két nagy kócsagot és pusztai ölyvet valamint egy-egy szürke gémet, dolmányos varjút, héját és vörös vércsét jegyeztek fel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: