2019-09-24 07:46:30• hírek • Bede Emőke

A több órás sztrájk után ismét elindultak a Transurban autóbuszai

A hétfői sztrájk után a keddet is munkabeszüntetéssel indították a tömegközlekedési vállalat sofőrjei, azonban ez alkalommal 7 óra után sem gördültek ki az autóbuszok a Transurban Rt. telephelyéről. A reggeli csúcsidőben iskolások és munkások tucatjai álldogáltak tanácstalanul vagy felháborodva, hiszen nem lehetett tudni, pontosan meddig nem indulnak a menetrend szerinti járatok.

A sztrájk oka ezen a napon is a sofőrök bérezéssel való elégedetlensége volt. „2019. szeptember 23–án a Transurban Rt. alkalmazottainak egy része kétórás, spontán sztrájkba kezdett, melyet azzal indokoltak, hogy elégedetlenek a jelenlegi bérezéssel. Cégünk 2016 óta – pénzügyi helyzetünk függvényében – évente emelte a fizetéseket: 2016-ban 200 lejjel, 2017-ben 300 lejjel, 2018-ban 400 lejjel. Megjegyezzük, hogy 2019-ben is felajánlottunk egy 300 lejes béremelést, viszont ezt visszautasították” – reagált hivatalos Facebook-oldalán az eseményekre hétfőn a tömegközlekedési vállalat.


Mint írják, az utóbbi három évben a buszsofőrök fizetése jelentősen növekedett: míg 2016-ban 1308 lejt kaptak, addig 2019-ben ez az összeg elérte a 2560 lejt, melyhez még jönnek a különféle járulékok, a túlórákért és hétvégi munkáért járó fizetéskiegészítés, valamint az ebédjegyek. Ugyanakkor a Transurban közleményében azt is kijelentette, hogy mivel a cégnél egy 2020-ig érvényes kollektív munkaszerződés van érvényben, ezért az előre nem jelzett sztrájk törvényellenesnek tekintendő.


Ugyanerre hívták fel a szakszervezet figyelmét a hétfő délutáni személyes találkozón is, melyen nem csak a tömegközlekedési vállalat vezetősége, de Kereskényi Gábor polgármester is részt vett. Úgy tudni, a sofőröknek ismét felajánlották a 300 lejes fizetésemelést, melyet korábban már visszautasítottak, ám vélhetően akkor még nem jutottak megállapodásra, ugyanis a buszok kedden délelőtt, csak fél 11 után gördültek ki a telephelyről.

 

Frissítés: egy három órás tárgyalást követően a buszsofőrök közössége megegyezett a vállalat vezetőségével - adta hírül a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatalos Facebook-oldalán.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: