2010-11-17 19:36:21• hírek • Szatmár.ro

Dohányzás ellenes nap

Románia minden év novemberének harmadik csütörtökén dohányzás elleni nappal hívja fel a figyelmet annak káros hatásaira.

Október 18.-a a romániai Dohányzás Elleni Nap, amelyet 2002 óta minden évben megtartanak - tájékoztatott a Szatmár Megyei Közegészségügyi Hatóság.

Ebből az alkalomból a hatóság székhelyén ingyenes vizsgálatok keretében az érdeklődő személyeknek lehetőségük nyílik arra, hogy megtudják a tüdejük életkorát, valamint a kilélegzett levegő szénmonoxid-tartalmát.

A tüdő életkora egyenes arányban nő az életkorral, a kapacitás csökkenéséért pedig főként a dohányzás felelős. Az egészségvédelemmel és az egészségügyi neveléssel foglalkozó osztály munkatársaitól pedig megtudtuk, hogy Szatmár megyében szinte minden nap diagnosztizálnak egy újabb tüdőrákos esetet.

Az Egészségügyi Minisztérium pedig már három éve minden évben megszervezi a „Dohányzás Stop!" elnevezésű kampányt. Ebben az évben például több mint ötmillió lejt különített el a program számára a szaktárca, novemberig pedig több mint tizenháromezren vettek részt a leszoktató kampányban.

A kampány során a dohányzásról leszokni akarók számára ingyen jár az orvosi kivizsgálás, illetve mindenki ingyenesen juthat hozzá a dohányzásról való leszokást elősegítő gyógyszerekhez, kezeléshez. Azért indította el ezt a kampányt, mivel köztudott, hogy a dohányzás súlyos betegségek kialakulásához vezethet. A szaktárca ily módon igyekszik a dohányos pácienseket azelőtt az orvosi rendelőkbe csábítani, mielőtt még túl késő lenne

A kampányról bővebb információkat a www.stopfumat.eu internetes címen találnak.


Ingyen jár a kivizsgálás azoknak, akik le akarnak szokni
Ingyen jár a kivizsgálás azoknak, akik le akarnak szokni


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: