2005-11-22 21:01:52• hírek • Szatmár.ro

A titokzatos indián energiabomba

22454892227.jpgA guarana nevű dél-amerikai cserje kivonata tíz perccel a bevétel után kifejti hatását.

A guarana nevű dél-amerikai cserje kivonata tíz perccel a bevétel után kifejti hatását. Brazíliában szinte minden formában kapható, még a Coca-Cola is gyárt guarana tartalmú szénsavas üdítőt Kaut néven, de van guaranás csoki, rágó és cukorka is.

A guarana egy Dél-Amerika trópusi erdőiben vadon növő lián, a guarana növény (Paullinia Cupana) magvaiból készült kivonat, amelyet egy ideje ültetvényeken is termesztenek, főleg Brazíliában és Venezuelában.

E növénynek az emberi szemgolyóhoz megtévesztésig hasonlító fekete-fehér magvaiból készült kivonata emberemlékezet óta általánosan elterjedt az Amazóniában és környékén élő indián törzsek tradíciójában mint energetizáló szer és afrodiziákum. A guarana magvai titokzatos, a tudomány által eddig nem vizsgált éterolajat tartalmaznak, vagyis nagyon nagy mennyiségben (4–5%) guaranin-alkaloidokat, melyek a koffeinok csoportjához tartoznak, de szemben a kávémagvakból kinyert koffeinnel (0,3–2,5%), ezek nem hatnak izgatólag a gyomorra.

A guarana az utóbbi évek világsikere nyomán sokféle alakban megjelent a piacon, tabletták, szirupok, magőrlemények, csokoládé és joghurtok adalékaként. Az egyik legnépszerűbb energiaitalt úgy is hívják, hogy Guarana, de bármelyik italból igyék is az ember a fent említettek közül, néhány csésze erős kávé hatásához hasonló feldobottságot fog érezni – a kávé palpitációs mellékhatásai nélkül. (forrás: replika)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: