2010-01-08 11:36:40• hírek • Gozner Gertrud

A tévé hatására tovább gyűrűzik a H1N1 pánik

A sertésinfluenzában elhunyt romániai médiaszemélyiség, Toni Tacuceanu halála sok lakos fejében kongatta meg a vészharangot, miszerint nem lehet viccelni ezzel a vírussal. Egy nap alatt több százan jelentkeztek oltásra a bukaresti Matei Bals Intézetbe, holott korábban két nap alatt oltottak be hat személyt.

Dr. Aracs-Szigeti Anna-Mária, a Szatmár Megyei Kórház epidemiológus szakorvosa szerint az egészségügyi intézmény dolgozói is egyre nagyobb számban kérik a sertésinfluenza elleni oltást. A kampány kezdete, december hetedike óta 158-an oltották be magukat az egyes és kettes számú megyei kórház orvosai és asszisztensei közül. A szakember úgy véli, a megnövekedett érdeklődésért két dolog felelős.

Egyrészt az emberek a mediatizált halálesetek hallatán egyre inkább megijednek, másrészt a beoltott kollégáikon látták, hogy nem léptek fel súlyos mellékhatások, és egyre inkább megbíznak a vakcinában. Dr. Aracs-Szigeti doktornő igyekszik mindenkinek elmagyarázni, hogy ez az egyetlen lehetőség a fertőzés elkerülésére.

Amint Dr. Lidia Tamastól, a Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) oltásokért felelős szakemberétől megtudtuk, a megyében eddig körülbelül 1600-an oltatták be magukat H1N1 vírusa ellen. A DSP munkatársa szerint egyelőre nem nőtt meg jelentősen az igénylők száma, de valószínű, hogy a rémhírek miatt Szatmár megyében is egyre többen lesznek a kérvényezők.

Adrian Streinu Cercel egészségügyi államtitkár csütörtöki bejelentése alapján, a minisztérium újabb adag sertésinfluenza elleni oltóanyagot oszt szét a megyei egészségügyi igazgatóságoknak, mivel az utóbbi időben megnőtt azoknak a száma, akik igénylik az oltást.



Az egészségügyi dolgozók is egyre nagyobb számban kapják meg az oltást


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: