2018-07-04 08:40:39• hírek • MTI

A tesztoszteron befolyásolja a férfiak fogyasztói magatartását

Egy friss tanulmányból kiderült, hogy a tesztoszteron hormon képes befolyásolni a férfiak fogyasztói magatartását.

A drága autók, órák, tollak és ruhák birtoklása – akárcsak a természetben a szarvasbikák agancsa vagy a pávakakasok dísztollai – azt a célt szolgálják, hogy viselőjük az ellenkező nem felé jelezze hol helyezkedik el a társadalmi ranglétrán.


Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy az emberek a megvásárolt fogyasztási cikkek révén jelzik anyagi, társadalmi helyzetüket a külvilág felé, ám az, hogy mindebben milyen szerepük van a hormonoknak, eddig ismeretlen volt.


A Pennsylvaniai Egyetemen dolgozó Gideon Nave és kollégái közel 250 férfi bevonásával végeztek vizsgálatot. A 18 és 55 év közötti alanyok közül néhányan egy adag tesztoszteront kaptak – bőrre kenhető gél formájában –, míg a többieknek placebót adtak.


A résztvevőket ezután megkérték, hogy válasszanak két termék közül, amelyek hasonló minőségűek, de az egyiknek a márkája magas társadalmi státusszal hozható összefüggésbe. Az eredmények szerint azok a férfiak, akik tesztoszteront kaptak, jobban hajlottak a magas társadalmi státuszt jelző termék felé.


A szakember szerint mindez hasonlít az állatok párzási időszakban megfigyelhető viselkedéséhez, amikor a tesztoszteronszintjük megemelkedésekor a fizikai adottságaikat fitogtatva jelzik az ellenfeleiknek és a nőstényeknek a rátermettségüket.


A státuszt jelző márkák bevetésének nem kell feltétlenül működnie, elegendő, ha a férfiak azt hiszik, hogy működik – jegyezte meg Nave, arra utalva, hogy a tanulmány eredményei nem azt jelentik, hogy a nők nagyobb érdeklődést mutatnak egy luxusautót vezető vagy drága karórát viselő férfi iránt.


A kutatók szerint az, hogy mi számít státuszszimbólumnak, kultúránként eltérő lehet.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: