2011-07-29 10:23:58• hírek • MTI/ Inforadio

Megvéd a betegségektől a tesztoszteron

 

A tesztoszteron nem csak az izmok és a testszőrzet növekedésében játszik szerepet: a legfontosabb férfi nemi hormonnak köszönhetően a férfiak ritkábban szenvednek gyulladásoktól és allergiától, mint a nők - derítették ki német kutatók.

A Jenai Egyetem szakemberei szerint a tesztoszteronnak fontos feladat jut a szervezet védekező rendszerében. A férfiakhoz képest a nők szervezetében bizonyos sejtek csaknem kétszer annyi olyan anyagot termelnek, amelyek gyulladást okozhatnak. Ebből adódóan sújtja elsősorban a nőket az asztma és az ízületi gyulladás - mutattak rá.


A férfihormon hatása azonban a nők immunsejtjeiben is megmutatkozott, vizsgálatok felfedték, hogy a tesztoszteron mindkét nem esetében gátolja azokat az enzimeket, amelyek a gyulladásos reakciókért felelősek. 

A jenai kutatók - Carlo Pergola és Oliver Werz - épp ezért árnyaltabb terápiát szorgalmaznak a nők és a férfiak esetében. Az új gyógyszereket legtöbbször férfiakon tesztelik, az így nyert ismeretek azonban nem alkalmazhatók egy az egyben a nőkre vonatkoztatva - figyelmeztettek a kutatók.

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: