2009-09-08 11:23:08• hírek • Hofer László, MTI

A terrortámadás most is áldozatokat szed

Több mint nyolcszázan haltak meg - legalább 270-en rákban - azok közül a munkások közül, akik részt vettek a New York-i Világkereskedelmi Központ elleni 2001-es terrortámadás után a mentési és takarítási műveletekben - írta a New York Post című napilap.

New York állam egészségügyi minisztériuma olyan elhunyt hatósági alkalmazottakról és önkéntesekről közölt statisztikát, akik a lerombolt ikertornyok mérgező anyagokkal telített helyén, a Ground Zerónál vagy a Fresh Kills szeméttelepen dolgoztak - utóbbinál terítették szét a felhőkarcolók romjait.

A dokumentált halálesetek száma jelentősen nőtt tavaly szeptember óta, amikor még csak 94 rákos halálesetről lehetett tudni. A hatóságok szerint ebben szerepe van annak, hogy az egészségügyi hatóságok több adatot osztanak meg a nyilvánossággal.

A 2001. szeptember 11-én végrehajtott repülőgép-eltérítéses támadások után mintegy 50 ezer tűzoltó, rendőr, nővér, egyéb alkalmazott és önkéntes vett részt a mentési-tisztítási munkákban.


Az ikertornyokat 2001-ben érte terrortámadás
Az ikertornyokat 2001-ben érte terrortámadás


A statisztika szerint a rákos áldozatok közül a legtöbben, 80-an gyomor-, vastagbél- és májrákban, továbbá emésztőszervi rákban haltak meg. Tüdő- és torokrák okozta 69 ember halálát, 37 személy esetében a rák a vérsejteket támadta meg, például leukémiát okozott. Egy tanulmány szerint a katasztrófa helyszínére érkezett mentőmunkások körében a szokásosnál sokkal fiatalabb korban jelentkeznek vérrákos megbetegedések.
Az egyik legutóbbi áldozattal, a 44 éves John McNamara brooklyni veterán tűzoltóval is rák végzett augusztusban; ő csaknem 500 órát töltött az ikertornyok romjai között.

Az egykori mentőmunkások közül 33-an öngyilkosok lettek. Michael Arcari volt New York-i rendőr szerint - aki jelenleg egy olyan segélyprogramot vezet, amely a volt 9/11-es munkásoknak segít leküzdeni mentális problémáikat - ez nem meglepő, sokan összeroppantak a rájuk nehezedő egészségügyi, pénzügyi gondok és érzelmi problémák jelentette stressz hatására.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: