2011-07-02 15:44:43• hírek • MTI

A természet dacol a harcokkal

A helyi vadvilág sikerrel ellenáll az Afganisztán egyes területeit évek óta sújtó összecsapások miatti pusztításoknak - derült ki az amerikai Vadvédelmi Társaság (WCS) kutatóinak vezetésével készült legfrissebb kutatásból.

Az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatalának (USAID) támogatásával készült kutatás során a szakemberek a vadmozgások nyomon követésére használt fotócsapdákkal, keresztmetszeti kutatással és a vadállatok ürülékmintáinak DNS azonosításával térképezték fel a súlyos összecsapásoktól sújtott kelet-afganisztáni Nurisztán tartomány vadállományát.

A terület vadvilágát 1977 óta először felmérő vizsgálat eredményei szerint a tartományban megmaradt nagytestű emlősök között örvös medvék (Ursus thibetanus), szürkefarkasok, pödröttszarvú kecske bakok (Capra falconeri) és bengáli törpemacskák (Prionailurus bengalensis) is vannak. A 2006 és 2009 között végzett, 1100 négyzetkilométernyi területre kiterjedő kutatás során az országban először sikerült dokumentálni a cibetmacskafélék családjába tartozó közönséges pálmasodró (Paradoxurus hermaphroditus) felbukkanását.


Örvös medvék
Örvös medvék


 

A kutatás az ország más területein végzett vizsgálatok eredményeit tükrözve azt mutatja, hogy az erdőirtások, az állatok természetes élőhelyeinek elpusztítása és a törvényi szabályozás nélkül telt évtizedek ellenére, a helyi vadvilág továbbra is ellenáll a kihívásoknak. "A kutatások megerősítették, hogy a területen még mindig élnek globálisan is nagy jelentőséggel bíró fajok. Ez pedig megerősíti a célzott természetvédelmi programok szükségességét, az erdők erőforrásainak - köztük a vadvilág - megvédése érdekében, amely a helyiek megélhetését biztosítja - idézte Steven Sandersont, a WCS elnökét a ScienceDaily tudományos hírportál (www.sciencedaily.com).

A WCS 2006 óta folyamatosan jelen van Afganisztánban, ahol a helyi közösségek és oktatás megőrzésével, intézmények kiépítésével, a helyiek képzésével és a vadkereskedelem ügyével foglalkozik. A konfliktusos területek katonai beavatkozás nélküli megsegítését célzó USAID támogatásnak köszönhetően a szervezet mára az ázsiai ország 55 településén van jelen.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: