2011-09-16 09:10:18• hírek • mti

A tenger gyümölcsein élt a neandervölgyi

A kutatók Miguel Cortes Sanches, a Sevillai Egyetem tudósával az élen Spanyolország déli részén, a Torremolinos város közelében lévő Bajondillo-barlangban végeztek feltárásokat, ahol  kőeszközök sokaságát találták - olvasható a PhysOrg (http://www.physorg.com) tudományos hírportálon.

Rengeteg megpörkölődött rákpáncélt és kagylóhéjat találtak, a radiokarbonos kormeghatározás tanúsága szerint e leletek 150 ezer évesek.

"Az eddigi legrégebbi olyan leletek, amelyek arról tanúskodnak, hogy a neandervölgyi ember nem vetette meg a tenger gyümölcseit, mindössze ötvenezer évesek" - hangsúlyozta Francisco Jimenes Espejo, a Spanyol Nemzeti Kutatási Tanács tagja, aki részese volt a vizsgálatoknak.

Mint kifejtette, a kutatók közül sokan a tenger gyümölcseinek fogyasztását a modern emberre jellemző alkalmazkodási mechanizmusnak tartanak, amely előnyt jelentett a Homo sapiens számára, és lehetővé tette a "terjeszkedését".
"A Homo sapiens már 164 ezer éve fogyasztotta Dél-Afrikában a tenger gyümölcseit. Mostani kutatásaink viszont azt bizonyítják, hogy az Ibériai-félsziget déli részén ezzel majdnem egy időben a Homo neanderthalensis étrendjében is szerepeltek a rákfélék és a kagylók" -  jegyezte meg Francisco Jimenes Espejo.

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: