2011-11-22 18:16:36• hírek • Nagykároly.ro

A templomot sem kímélték a réztolvajok

Tenyérnyi nagyságúra összegyűrt rézlapokra lett figyelmes minap a nagykárolyi magyar ajkú görög katolikus egyházközség parókus lelkipásztora. Vadas Krisztián tisztelendő persze nem véletlenül kutatta a réz alapanyagú tárgyakat a város ócskásainál.

Megdöbbentő eset történt ugyanis nemrégiben Nagykárolyban. A november 12-éről 13-ára virradó éjszakán templomuk tetőzetéről hozzávetőleg 15 négyzetméternyi réz fedőlemezt loptak el. Amint hírportálunkon is olvashattak róla, a nyugat-szatmári város legrégebbi ma is meglévő templomának tetőzetét éppen felújítják. Harmincszor harminc centiméteres nagyságú, rombusz alakúra vágott rézlemezekkel borítják be a tetőzetet. A tolvajlás idejére a torony kupoláján és az alacsonyabban lévő két kisebb torony közül az északi fekvésűn már befejezték a munkálatokat, a még be nem fedett részen való munkálkodást tervezték a mesterek. Így a patinás istenháza itteni része köré állványokat emeltek. Ezen mászhattak fel a színesfém tolvajok a körülbelül 10 méteres magasságba, és kihasználva azt, hogy a templomot éjszaka reflektor világítja meg, a már felszerelt rézlapokat felfeszítették, és elvitték.

Az esetet észlelve rendőrségi feljelentést tett a tisztelendő. Meg is indult a nyomozás - állítólag gyanúsítottja is van az ügynek. A kár körülbelül 5 ezer lejes, ebből hozzávetőleg 3 ezer a réz ára, a többi pedig a munkálat költségeit fedezte. Időközben a szakemberek visszaszerelték a rézlapokat. Hírportálunk információi szerint szerdán folytatják az állványozást - azaz másfél hét késedelmet okozott a lopás. Vadas Krisztián lelkipásztor elmondta érdeklődésünkre, hogy mozgásérzékelővel felszerelt riasztóberendezést helyeztek a tetőzetre.


Kedden még az ellopott lemezek visszahelyezésén fáradoztak
Kedden még az ellopott lemezek visszahelyezésén fáradoztak

A lopás után így nézett ki a tetőzet. Vadas Krisztián felvétele
A lopás után így nézett ki a tetőzet. Vadas Krisztián felvétele

A lopás után így nézett ki a tetőzet. Vadas Krisztián felvétele
Ismét ki kellett helyezni a lemezeket... Vadas Krisztián felvétele


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: