2012-05-07 11:05:47• hírek • MTI

A teljes francia sajtó üdvözölte Hollande győzelmét

A teljes francia sajtó, még a jobboldali is üdvözölte hétfőn a szocialista Francois Hollande előző napi elnökválasztási győzelmét.

A Le Figaro, amely a kampányban nyíltan támogatta a jobboldali Nicolas Sarkozyt, címlapján a megválasztott államfő fotójával, rajta "Francois Hollande az elnök" felirattal jelent meg. A konzervatív lapnak Változás című szerkesztőségi írása szerint a "franciák választottak, Francois Hollande az V. köztársaság második szocialista elnöke. Mostantól tehát minden francia elnöke. Így kívánja meg a demokrácia. A többség akaratának kifejezéseként üdvözöljük ezt a választást. Üdvözöljük tehát, Elnök úr!" - írta a Le Figaro. A lap ugyanakkor üdvözölte a leköszönő elnök által elindított "fontos reformokat" is, és úgy vélte, hogy Sarkozy "büszkén megtartotta Franciaország nemzetközi szinten betöltött helyét és döntő szerepet játszott az euró és Európa megmentésében".

A szintén jobbra sorolt Atlantico hírportál nyitólapján is az olvasható: "Sok sikert, Elnök úr!".

A Libération címlapján csak annyi olvasható: "Normális". A baloldali újság Végre című szerkesztőségi írása szerint "hatalmas az öröm", amiért végre bezárul az a zárójel, amely azt feltételezte, hogy Francois Mitterrand elnöksége után többé nem lehet baloldali elnöke Franciaországnak. Francois Hollande győzelme a lap szerint annak a bizonyítéka, hogy a franciák a reményt választották ahelyett, hogy "elbarikádozták volna magukat fantazmagórikus határok mögé" a múltjukon nosztalgiázva.

A Le Monde újságírói által alapított Mediapart.fr hírportál - amely nyolc nappal ezelőtt közzétett egy volt líbiai főhivatalnoknak tulajdonított dokumentumot, amely szerint Tripoli beegyezett, hogy 50 millió euró értékben finanszírozza Nicolas Sarkozy 2007-es kampányát - megkönnyebbülését fejezte ki a jobboldali elnök távozása miatt. "Végre felszabadultunk! A sarkozyzmus veresége megszabadítja az országot a populista és idegengyűlölő kilengéseitől!" - írták az oknyomozó újságírók.

Hasonló tartalmú, de szolidabb stílusú szerkesztőségi írásban üdvözölte a Libération című napilap egykori újságírói által létrehozott rue89.fr a konzervatív elnök távozását: "Hollande elnök, csaó Sarko!".

Más lapok azonban az új francia elnökre váró feladatokra figyelmeztettek. A katolikus La Croix szerint Hollande-nak lélegzetvételnyi ideje sem lesz az intenzív kampányt követően, olyan sok feladat vár rá. A Les Échos szerint pedig a franciák kevés "kegyelmi időt" fognak adni Hollande-nak. "Növekedés, versenyképesség, adóssághalom, munkanélküliség. Az új elnökség előtt álló kihívások száma végtelen" - írta a vezető gazdasági napilap, amely szerint az unió fiskális paktumának újratárgyalása lesz Hollande számára az első próbatétel a nemzetközi színtéren.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: