2013-06-14 15:21:19• hírek • Kocsis Zoltán

A teljes bankettező társaság ételmérgezést kapott, de már mindenki jobban van

Nem várt következményekkel ért véget a szatmárnémeti Avram Iancu Általános Iskola nyolcadikosainak ballagása csütörtök este: az egész társaság - közel száz személy - a megyei kórház sürgősségi osztályán töltötte az éjszakát.

Június 13-án este 21.47 perckor csörrent meg először a telefon a Szatmár Megyei Kórház Sürgősségi Osztályának ügyeletén: több személy rosszul lett a Romantic étteremben. Három mentőt küldtek ki és az első páciensek 22.10 perckor érkeztek meg a kórházba. Őket aztán egyre többet követték, a mentők ötször-hatszor fordultak. Rövid időn belül mind a 67 gyerek, 26 tanár, két videós egy lemezlovas is a sürgősségin kötött ki. Panaszaik ugyanazok voltak: hasfájás, szédülés, hányinger.

A kórházban 55 személyt tartottak bent a vizsgálatokat követően: 51 gyereket és négy felnőttet, köztük az intézmény igazgatóját. Négy-öt súlyosabb eset kivételével szerencsére a többség állapota legfeljebb közepes ételmérgezés volt. A betegeket több osztályon voltak kénytelenek ellátni, kilencet pedig a Járványkórházba szállítottak át - utóbbiak kivételével péntek délelőtt már mindenkit hazaengedtek. Az est folyamán közel húsz orvos segédkezett az ellátásban - sokukat otthonról rendelték be.

Közben a sürgősségeire értek a gyerekek szülei: Adrian Marc kórházmenedzser szerint egy adott pillanatban közel 120 személy zsúfolódott össze a bejáratnál.

A szakemberek valamennyi pácienst vérvizsgálatnak vetettek alá, a Közegészségügyi Igazgatóság és a  Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság munkatársai pedig lefoglalták az étteremben felszolgált élelmiszer maradékait. A gyerekek elmondása szerint legtöbbjük az első fogás elfogyasztása után kezdték rosszul érezni magukat. Olyan is volt viszont, aki állítása szerint csak az előételből evett és mégis kórházba került. Adrian Stef a pénteki sajtótájékoztatón elmondta, a laborvizsgálatoknak 48-72 órán belül lesz meg az eredményük - legkorábban tehát hétfőn derülhet ki, hogy mi okozta a tömeges rosszullétet.

„A két héttel ezelőtti szimuláció során kiderült, hogy a sürgősségi osztály képes megfelelni a krízishelyzetekben is. Ez most élesben is bebizonyosodott. Noha sajnálatos esetről beszélünk, ám a tudat, hogy profi személyzet profin dolgozik a Szatmár Megyei Kórházban, biztonságérzetet ad", hangsúlyozta ki Adrian Stef és Ardian Marc is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: