2012-01-19 11:32:33• hírek • mti

Csökkenő erővel, de folytatódnak a tüntetések Bukarestben

Folytatódnak Romániában az államfő- és kormányellenes tüntetések az egészségügyi reform miatt, amelyekhez csütörtökön az ellenzéki pártok is csatlakoznak, hiszen Bukarestben nagyszabású tiltakozási akciót szerveznek.

Szerdán este is folytatódtak a tüntetések, de a román csendőrség közlése szerint az országban már csak összesen nyolcezren vonultak utcára, míg az előző estéken több mint 13 ezren is tüntettek a hatalom ellen.

Szerdán húsz megyében voltak utcai megmozdulások, ami a romániai megyéknek mintegy felét jelenti. Bukarestben körülbelül nyolcszáz tüntető követelte a Traian Basescu és az Emil Boc miniszterelnök által vezetett kormány lemondását. A tüntetéssorozatot az egészségügy tervezett privatizációja váltotta ki.

A tiltakozásokkal párhuzamosan politikai egyeztetések is zajlottak, hiszen a kormánykoalíciót alkotó pártok tárgyalóasztalhoz ültek az ellenzéki politikai erőkkel.

A megbeszélések lényegében kudarccal végződtek, hiszen a kormánykoalíció nem fogadta el az ellenzéknek azt a legfőbb követelését, hogy szervezzenek előre hozott választásokat. Az ellenzék szerint erre már március végén sort lehetne keríteni, ha valóban létezne megállapodás a parlamenti pártok és az államfő között a határidő előtti választások kiírásáról.

Ezzel szemben a kormánypártok szerint leghamarabb csak szeptemberben lehetne megszervezni az előrehozott választásokat. Szerintük nincs értelme két hónappal előrehozni a választásokat, amelyekre november végén amúgy is sor kerülne. A kormánypártok szerint a határidő előrehozása esetén hónapokig tartó politikai válság kezdődhet, ami veszélybe sodorná Románia amúgy is törékeny makrogazdasági egyensúlyát.

Az ellenzéknek csupán egyetlen követelését sikerült elfogadtatnia a kormánypártokkal, éspedig azt, hogy a jövő hét elején rendkívüli parlamenti ülésszakot szerveznek az egy hete tartó utcai tüntetéssorozat nyomán előállt rendkívüli helyzet megvitatása érdekében. Erre a két napos ülésszakra hétfőn és kedden kerül sor a román törvényhozásban.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: