2012-01-23 09:33:21• hírek • MTI

A télies időjárás kedvét szegte a tüntetőknek

fotó: atitudini.wordpress.com
fotó: atitudini.wordpress.com

A téliesre fordult időjárás miatt jelentős mértékben csökkent a romániai utcai tüntetések ereje, hiszen e hétvégén már csak néhány ezren követelték Traian Basescu államfő és a kormány lemondását.

Bukarestben vasárnap kora délután tízedik napja vonultak utcára az emberek, akik mintegy százan tüntettek a kormány és az államfő távozásáért. Már szombaton is jelentősen csökkent az utcai tiltakozások ereje. Ennek egyik fő oka, hogy téliesre fordult az időjárás, és szinte megállás nélkül havazott. A román belügyminisztérium adatai szerint az egész országban háromezren tüntettek a különböző városokban. 

Romániában az egészségügy tervezett privatizációja váltotta ki az utcai megmozdulásokat. Az új egészségügyi törvénytervezet elfogadását Basescu sürgette, aki a lakosság és a szakma egy részének elégedetlensége hatására visszavonta társadalmi vitáról a tervezetet a múlt héten. Ugyanakkor továbbra is sürgeti egy újabb jogszabály kidolgozását az egészségügy megreformálása érdekében.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a hétvégén kijelentette, hogy az idén az RMDSZ nem támogat olyan reformokat, amelyek újabb terheket rónak az állampolgárokra.
A politikus az Erdélyi Magyar Televízió egyik műsorában a tíz napja tartó utcai tüntetések kapcsán elmondta: meggyőződése, hogy az idén nincs szükség új egészségügyi törvényre, amelyet szerinte az év végére tervezett parlamenti választások után lehet csak elfogadni.

Az RMDSZ elnöke azzal a közigazgatási reformmal sem ért egyet, amelyet az államfő és az RMDSZ nagyobbik koalíciós partnere, a Demokrata Liberális Párt (PD-L) szorgalmaz a megyék számának jelentős csökkentése révén.
Balogh Árpád orvos, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei egészségügyi szakértője szerint a visszavont egészségügyi törvénytervezetnek voltak erős pontjai, de nem volt előkészítve a jogszabály. A szakember szerint nagy szükség van a román egészségügy reformjára.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: