2010-12-08 18:57:23• hírek • Impulzus

A téli vakáció hosszabbítása lendítene a turizmuson!?

Daniel Funeriu oktatási miniszter javaslata alapján, a turizmus fellendítése érdekében meg kellene hosszabbítani a téli vakációt.

A tanügyminiszter új naptárt vezetne be, mely szerint a téli szünidő öt hétig tartana, ugyanakkor három héttel rövidebb lenne a nyári vakáció. A 2010-2011-es tanévben a téli szünidő december 22-től, január 4-ig tart. Az oktatási miniszter azt szeretné, hogy a különböző osztályosok más-más időpontban szünidőzzenek. Elképzelése szerint, ha ez megvalósulna, csökkenthetnék a költségvetést, kevesebb lenne a lógások száma, az utakon sem lenne akkora torlódás, és a turizmus is fellendülne.

Az oktatási szakszervezetek a javaslat egy vonatkozásában értenek egyet Funeriuval, szerintük amennyiben a téli vakációt meghosszabbítanák spórolni lehetne a fűtéssel, mivel télen az időjárási viszonyok miatt egyes iskolákat gyakran bezárnak.

Az új „Funeriu tanügyi naptárt" három évre előre készítenék el, a benne feltüntetett időpontok (oktatási napok és szünidők) pedig flexibilisek lennének. Amint Funeriu hangsúlyozta, Európában Romániában a leghosszabb a nyári szünidő, ami a Spiru Haret által bevezetett rendszernek köszönhető. Ezt a rendszert anno azért vezették be, hogy a nyári időszakban a diákok kivegyék részüket a mezőgazdasági munkákból és betakarításokból.

Funeriu javaslata azonban meglehetősen negatív visszhangot keltett. A javaslatra reagálva a Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetségének elnöke, Simion Hăncescu gyerekesnek nevezte a tanügyminiszter javaslatát. Szerinte a turizmus fellendítésére nem a tanügyi év megváltoztatása a megoldás.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: