2014-02-12 17:28:19• hírek • Kocsis Zoltán

Csökkent a válások száma a bíróságon, de...

A tavalyi esztendő során összesen 17.710 dosszié került a Szatmár Megyei Bíróság bíróinak asztalára. Ezek közül 13.548 volt új és 14.658-at sikerült lezárni, derült ki Zbona Cladiu Adrian bírósági elnök és Corina Hotca bírónő szerda délben tartott évértékelő sajtótájékoztatóján.

A bíróság a tavalyi évben 14 személyt ítélt felfüggesztett börtönbüntetésre, ez a szám nyolccal kisebb, mint egy évvel korábban. Hét személy viszont nem úszta meg felfüggesztettel, börtönbe kellett vonulniuk - 2012-ben hat személyt ítéltek szabadságvesztésre.

A szatmári bíróság 51 személyt helyezett előzetes letartóztatásba (egy évvel korábban 39-et) és 31 ellen adott ki európai elfogatási parancsot (szemben az egy évvel azelőtti 19-cel). Az intézmény által megfogalmazott vádiratok száma 488 volt 2013-ban, míg 2012-ben 514.

A bíróság polgárjogi tevékenységét figyelembe véve kijelenthetjük, hogy a tavaly csökkent a válások száma: 481-ről 464-re. Csakhogy ez ilyen formában elhamarkodott kijelentés lenne, ugyanis a házastársak immár közjegyző előtt is felbonthatják a frigyet - ezt figyelembe véve pedig felelőtlenség lenne azt kijelenteni, hogy tavaly csökkent a válások száma a megyében.

Csökkent viszont a bírósági végrehajtások száma (5212-ről 4059-re), ami Hotca szerint azt mutatja, hogy elvonult a csőd- és végrehajtási hullám.

Egy másik érdekes mutató, hogy 19-ről 30-ra nőtt azon esetek száma, amelyek végül mediálás útján, per nélkül oldódtak meg. A növekedésben szerepet kap ugyanakkor, hogy a tavalyi évtől a peres feleknek kötelezően fel kell keresniük előbb egy mediátort.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: