2010-03-04 10:36:21• hírek • Balog Anita

A tejfogak szuvasodása

A gyermekfogászati gyakorlatban a legtöbb gondot a szuvasodó tejfogak okozzák - mondta el a Szatmár.ro hírportálnak Dr. Telegdy József fogorvos. A szakemberrel többek között a gyermekkori fogszuvasodás típusairól beszélgettünk.

A legfontosabb, hogy tisztázzuk: miben különbözik a tejfogak szuvasodása a felnőttkori, maradó fogak szuvasodásától. A legfontosabb különbség, hogy a tejfogak esetében a romlás sokkal gyorsabban alakul ki és lefolyása is sokkal gyorsabb. A legextrémebb esetekben a szuvasodás már röviddel a fogak előbújása után jelentkezik, a friss fogak előtörése után a betegség szinte teljesen elpusztítja őket, gyors közbeavatkozás hiányában a gyermek fogából kis fekete csonkocska marad. A gyors lefolyás oka az is, hogy a tejfogak anatómiai felépítése nagyban különbözik a maradó fogakétól. a tejfogak vékony zománc és dentinrétege miatt a betegség gyorsabban éri el a fogbelet, mint a maradó fogak esetében.

Az egyik legveszélyesebb szuvasodás a felső metszőfogak betegsége, amit a szakemberek cirkuláris cariesnek neveznek. A betegség csak a tejfogakra jellemző, a betegség első jele pedig a fogak ajak feléli részén, a fogíny mentén kezdődik, a betegség elhanyagolásával pedig a szuvasodás gyakorlatilag lemetszi a fog koronai részét. A betegség megjelenésével azonban nem csak a metszőfogak kerülnek veszélybe, ugyanis a kór átterjedhet a szomszédos fogakra is.

A betegséget egyébként cukros cumi szindrómának is nevezik, ugyanis a leggyakoribb oka a tartós cumiztatás, amikor a cumiban cukros ital, például magas cukortartalmú tea van. Amennyiben a cukros ital hosszabb időn keresztül, rendszeresen kerül a szájba, a szuvas fogak száma rövid időn belül megugrik. Bár a cukros ital megnyugtatja a gyermeket, s emiatt gyakran használják a gyerek elaltatásakor is, semmiképpen sem szabad a szülőnek hagynia, hogy csemetéje a cukrozott folyadékot tartalmazó cumival a szájában szenderüljön el. Lehet, hogy nehéz a gyermeket erről leszoktatni, de mindenképp megéri. Melyik szülő bírná nézni a gyerek szenvedését, amikor eszik vagy amikor a szuvasodás okozta fájdalom kínozza?


A fogak szuvasodásának megelőzése a legfontosabb
A fogak szuvasodásának megelőzése a legfontosabb


Ilyen betegség nem alakul ki a tejőrlő fogak esetében, legfentebb csak a legextrémebb esetben. Ezen fogak szuvasodása a maradófogakéhoz hasonló és a rágófelszíni barázdákban vagy a fogak egymás felé tekintő felszínén alakul ki. A maradó fogakkal ellentétben - mint már említettük - sokkal gyorsabban alakul ki és a vékony dentinréteg miatt hamarabb eléri az érzékeny fogbelet.

A szuvas tejfogak kezelése nehéz feladat, nagy kihívást jelent minden fogorvosnak, ezért a szülők számára a legfontosabb feladatnak az kell lennie, hogy megelőzzék a szuvasodást. Ne feledjük: a szuvasodást megelőzni sokkal könnyebb, mint gyógyítani!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: