2013-03-12 12:37:13• hírek • Kocsis Zoltán

A taxisok körforgalmat szeretnének a Decebal és a Golescu híd lábánál

Szatmárnémeti két legforgalmasabb útkereszteződése a két Szamos-híd bal oldalán található. Ezeket a szatmári köznyelv egyszerűen csak Burgya-saroknak és Crinul-saroknak nevez. A közeljövőben elképzelhető, hogy mindkettő jelentős átalakításon esik majd át. A forgalmi lámpákat lehet, hogy körforgalom váltja majd fel!

Dorel Coica polgármester sajtótájékoztató keretein belül jelentette be, hogy több taxis társaság kereste meg az ötlettel, mely szerint a lámpákat körforgalomra kellene cserélni, hogy ezzel gyorsítsák és fluidizálják a forgalmat.

„Megkértem a Közlekedésbiztonsági Bizottságnak, hogy foglalkozzék a lehetőséggel. Szeretném azonban megkérni Szatmárnémeti lakosságát is, hogy mondja el a véleményét ezzel kapcsolatban", jelentette ki a Coica. A polgármesteri hivatal a primaria@satu-mare.ro emailcímre illetve a hivatalos honlapjának Vendégkönyv menüpontban várja az ezzel kapcsolatos véleményeket.

Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal megrendelésére nagyváradi Rono Aqua vállalat korábban készíttetett egy tanulmányt a Burgya sarok átalakításáról. A nagyjából egy esztendővel ezelőtt, 2012 március végén nyilvánosságra hozott eredmények szerint azon a helyen nem célszerű a lámpák körforgalommal való helyettesítése.

„A tanulmány összesen hat lehetséges verziót vett figyelembe. Az első a jelenlegi állapot, a második lámpás útkereszteződés, de a lámpák átállításával. A harmadik verzió egy két sávos körforgalom kialakítása kisajátítás nélkül. A negyedik alternatíva egy három sávos körforgalom megépítése kisajátítás nélkül, az ötödik ugyanez, de kisajátítással. A hatodik számba vett lehetőség egy három sávos körforgalom létrehozása, házak kisajátítása és a teherforgalom kizárása. A tanulmány szerint a körforgalom megvalósítása legkevesebb 3,7 millió lejbe kerülne, 7400 négyzetméter útszakasz, 1940 négyzetméter zöld övezet és 1300 négyzetméter járda megépítését vonná maga után. Mindez egy éves munkát venne igénybe.

Minden tényező elemzése után a tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy Szatmárnémeti számára a legideálisabb a hatodik verzió lenne, azaz egy három sávos körforgalom megépítése, a Hegyi út kiszélesítése és a teherforgalom elvezetése. Mivel utóbbira nincs lehetőség, lévén, hogy a város nem rendelkezik elterelő úttal, ahová a kamionokat elvezetné, a jelenlegi állapot fenntartása a leginkább célravezető", írta akkor a Szatmár.ro.

Most arra kérjük olvasóinkat, hozzászólásaikban osszák meg nézeteiket, tapasztalataikat, véleményüket a Burgya- és a Crinul-sarok forgalmi rendjének esetleges megváltoztatásáról.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: