2011-03-23 12:36:39• hírek • Póti Orsolya

A tavak és a fjordok országa

Kristálytiszta levegő, mélykék tenger, gyönyörű táj égbe szökő hegyoldalakkal, patakokkal tavakkal és fjordokkal. Ez Norvégia, és ugyanakkor a nagyon szép városok hazája. Oslo, Bergen, Alesund és Trondheim színvonalas múzeumokkal és gazdag történelmi látnivalókkal várja a turistákat.

Norvégia nem véletlenül sokak kedvence, hiszen szikrázóan tiszta vizű fjordok, hatalmas vízesések, gyönyörű hegyek, tenger, történelmi városok fogadják az ide látogatókat. Már egy rövid, jól megtervezett utazással is felfedezhetik az ország legjavát. Megcsodálhatják a legnagyobb norvég fjordot, a Sognefjordot, séta-hajózhatnak a legszebb fjordok között, megismerhetik Bergent, a történelmi Hansa-várost, és végezetül megcsodálhatják Oslo legérdekesebb látnivalóit.

A Sognefjordig gyönyörű tájakon halad át az utazó: vízesések, meredek hegyoldalak között barangol, és útközben megnézheti a híres 12. századból származó borgundi dongatemplomot. A Sognefjordhoz, a legnagyobb, több mint 200 km-es norvégiai fjordhoz érve érdemes átmenni a világ leghosszabb közúti alagútján, a 24,5 km-es Laerdalstunnelen.

Egy hajóutazás Flamtől a legszebbeknek tartott Aurlands- és Naerøy-fjordok között felejthetetlen élményt nyújt a hajókázás után pedig kezdődhet a városnézőtúra. Bergent (Bryggen) Norvégia világhírű fjordjainak kapujaként is emlegetik, itt található az ország, illetve Európa legnagyobb személyi kikötője. A középkorban Skandinávia egyik legfontosabb városa volt itt, és a 13. század végétől a Hanza-szövetség egyik legfontosabb telepe működött; a Hanza-kereskedelmi házak sora, a fjord mentén a Világörökség része lett.

A sokak által legszebbnek tartott városban megtekinthetik Edvard Grieg zeneszerző házát, a Mária templomot, a halpiacot, az Akváriumot és felmehetnek a Bergeni kilátóba a Foibanen felvonóval. Bergen után irány Oslo , előbb a Hardanger-fjord partján, majd a Bromma folyó völgyében. Útközben átkelhetnek az Eidfjordon, és megtekinthetik a 145 m magas Vøringfoss-vízesést.

A norvég főváros a legtisztább levegőjűek közé tartozik Európában. Nem véletlen: délről fjord, északról pedig hegyek övezik. Ez azonban nem minden, ugyanis Oslo egyúttal a kiemelkedő múzeumok és a kiváló éttermek városa is. Számos kulturális létesítmény, múzeum fogadja a turistákat, például ilyen a Királyi palota, a Stortinget (Parlament), a Skanzen, a Viking Hajó Múzeum, a Kon-Tiki Múzeum, a Fram Múzeum, a Norvég Tengerészeti Múzeum, az Akerhus erőd, a Városháza, az Astrup Fearnley Modern Művészeti Múzeum, a Kortárs Művészeti Múzeum, a Nemzeti Színház, a Történeti Múzeum, a Néprajzi Múzeum, az Ibsen Múzeum, a Nemzeti Galéria, az Iparművészeti Múzeum és a Munch Múzeum.


A Voringfoss vízesés
A Voringfoss vízesés


Bergen madártávlatból
Bergen madártávlatból


A Hanza-kereskedelmi házak a Világörökség részét képezik
A Hanza-kereskedelmi házak a Világörökség részét képezik

 



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: