2012-01-24 17:55:08• hírek • Kocsis Zoltán

Tiltakozási hullámot indít el az Electrolux?

A szakszervezet képviselői szerint megközelítőleg nyolcszáz ember szüntette be a munkát kedd délután az Electrolux-gyárban és vonult az udvarra. Mivel a tárgyalások stagnálnak, a tiltakozók négy tüntetést jelentettek be a következő napokra. Csatlakozott hozzájuk az ALFA Cartel és állítólag tanügyi alkalmazottak és más gyárak munkásai is készek utcára vonulni.

Kedd délután 14.30-kor az Electrolux valamennyi munkása beszüntette a munkát és tiltakozásképpen a gyár udvarára vonult. Ott azonban hiába skandálták, hogy szeretnének beszélni az üzem vezetőivel, azok, élükön Dietmar Blomer vezérigazgatóval, jelenleg nem tartózkodnak az országban.

Sorin Faur szakszervezeti vezető a szatmár.ro-nak elmondta, hogy a vezetők passzivitását, érdektelenségét és a kompromisszumkészség hiányát látva, eldöntötték: határozatlan időre felfüggesztik a munkát.

Mi több, az ALFA Cartel szakszervezeti tömörülés bevonásával a következő napokban négy nagyszabású tüntetést szerveznek. A polgármesteri hivatal tájékoztatása szerint a tiltakozók engedélyt kaptak, hogy csütörtök, péntek, hétfő és kedd délután 15.00-17.00 órák között az utcára vonuljanak. A tervek szerint a tiltakozók menete az Electrolux-gyártól indul, majd a Sugárúton, a Szabadság-téren és a Coposu-sétányon keresztül jut el az Október 25. térig. Értesüléseink szerint tanügyi alkalmazottak és egyéb szatmárnémeti gyárak munkásai is csatlakoznak majd a menethez. Nem kizárt, hogy az ellenzéki pártok kiaknázzák a lehetőséget és a felvonulás újabb kormány-ellenes tüntetéssé megy át.

Az Electrolux gyár vezetői és alkalmazottai között a rövidzárlat január 6-án kezdett kialakulni. A munkások azt követelik, hogy a tavalyi kollektív munkaszerződés idén is maradjon érvényben. Szeretnék elérni, hogy fizetéseiket januárban száz, szeptemberben pedig újabb száz lejjel emeljék meg. Emellett elterjedt körükben a hír, hogy a vezetők különböző prémiumok és juttatások megvonására készülnek.

A stockholmi székhelyű Electrolux a világ második legnagyobb háztartási eszközöket gyártó vállalata az amerikai Whirlpool mögött. Világszerte mintegy ötvenezer alkalmazottja van, 2010-es forgalma pedig elérte a 12 milliárd eurót. Romániában csak a szatmárnémeti gyárral van jelen.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: