2009-07-20 13:09:31• hírek • Ferenczi Noémi

A tanulásra is kihat a válság

Pontosan egy héttel ezelőtt kezdődött a Babes-Bolyai Tudományegyetemre való beiratkozás. Bár még hátra néhány nap, megkérdeztük, eddig hányan iratkoztak be az egyetem által kínált szakokra.

„A jelek szerint, a családokat igen erősen érinti a gazdasági bizonytalanság, emiatt sokkal kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy taníttassák gyermeküket, legalábbis ezt bizonyítja, hogy eddig feleannyi diák jelentkezett mint tavaly"- jelentette ki Végh Balázs Béla, a Babes-Bolyai Tudományegyetem kihelyezett szatmári karának rektora.

A BBTE kolozsvári szakjai iránti alacsony érdeklődés miatt valószínűsíthető, hogy a helyi szakok nagyobb érdeklődésnek örvendenek mint valaha. Végh egyértelműen cáfolta feltevésünket. Elmondta, a szatmári szakokon is nagyon alacsony a jelentkezés. Az óvoda és iskolapedagógia szakra eddig 27-en iratkoztak fel, a nappali, távoktatás és kiegészítő képzés szakokon 120 betöltendő hely van.

 

Közigazgatás szakon is igen kevés a jelentkező, vagyis a 170 helyre 81 diák jelentkezett hétfő délig.

A kolozsvári egyetem július 22-ig lezárja a különböző szakokra való beiratkozást, Szatmárnémetiben pedig július 24.-én 13 óráig lehet jelentkezni. Kolozsváron 25-én és 26-án kerül sor az eredmények kifüggesztésére illetve elektronikus közlésére. Helyi szinten pedig 25-én derül ki, hogy melyik diák jutott be óvoda és iskolapedagógia szakra, illetve 26-án a közigazgatási szakra felvételizők is megtudhatják majd az eredményeket - magyarázta a rektor.

Azok közül a diákok közül akik Szatmárnémetiben iratkoztak fel valamelyik kolozsvári szakra a legtöbben közgazdaságtan szakra mennének, népszerű még a politológia és közigazgatás valamint a pszichológia és neveléstudományi szak is. A fizika, színháztudományi szakok iránt igen csekély az érdeklődés.


Már csak néhány nap van hátra a beiratkozásból
Már csak néhány nap van hátra a beiratkozásból


 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: