2011-06-17 18:50:55• hírek • Kocsis Zoltán

A tanügyről egyeztetett az RMDSZ és a PDL

Az újonnan életbe lépett tanügyi törvény előírásainak érvényesítéséről tárgyaltak pénteken a Szatmár megyei RMDSZ és PDL vezetői. Csehi Árpád azt kérte, hogy minden olyan tanintézményben, ahol kisebbségi nyelvű oktatás is folyik, ott az etnikai megoszlás a vezetőségben is tükröződjék.

„A tavalyi év végén elfogadott oktatási törvény kimondja, hogy valamennyi olyan iskolában, ahol kisebbségi nyelvű oktatás is folyik, ott az igazgatónak vagy egyik aligazgatónak ezt az etnikumot képviselnie kell", magyarázta Csehi Árpád, a Szatmár megyei RMDSZ elnöke.

A tanügyi törvény 45. paragrafusának 9. cikkelye kimondja ugyanis, hogy a diákok etnikai megoszlása az intézmény és a megyei oktatási intézmények vezetésében is tükröződnie kell, míg a 10. cikkely leszögezi, hogy azon iskolákban, ahol kisebbségi oktatási is folyik, ott valamelyik igazgatónak azt a etnikumot kell képviselnie (igaz, a 97. paragrafus 1. cikkelye már csak azt írja elő, hogy az igazgatónak beszélnie kell a nyelvet).

Csehi, aki mellett az RMDSZ képviseletében Günthner Tibor szenátor, Erdei D. István parlamenti képviselő, Kereskényi Gábor, a Szatmárnémeti RMDSZ elnöke és Kónya László főtanfelügyelő-helyettes vett részt a tanácskozáson, elmondta, azért most került sor a megbeszélésre, mert gyakorlatilag véget ért az iskolai év és így elegendő idő van a törvény alkalmazására. „Azt szeretnénk, hogy a következő tanév már az új törvény szellemében kezdődjék és ne cirkusszal, mint ahogy az tavaly történt", mondta Csehi.

A változások kivitelezése és a törvény alkalmazásának kidolgozása a Megyei Tanfelügyelőség hatáskörébe tartozik, ezzel együtt Kónya László sem tudta megmondani, hogy ez hány iskolát illetve hány személyt érint majd Szatmár megyében. „Ez egyelőre egy elvi megállapodás volt, a pontos számításokat még nem végeztük el, de rövid időn belül erre is sor kerül", mondta a főtanfelügyelő-helyettes.

Csehi arra a kérdésre, hogy ez egy megállapodás vagy csak tárgyalás volt, azt válaszolta, hogy „mivel a törvény egyértelmű, így nem volt miről megállapodni".

Már csak reményünket fejezhetjük ki, hogy az előírások életbe léptetése is gördülékenyen megy majd és nem húzódik el a következő iskolai év kezdetéig.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: