2018-04-20 12:02:44• hírek • Közlemény

A tanügyminiszter megszüntetné a vívás katedrát a Sportiskolában

Magyar Lóránd parlamenti képviselő írásban kért magyarázatot Valentin Popától a döntés kapcsán.

„Az utóbbi időben egyre több fiatal érzi fontosnak a mozgást, a sportolást. A szatmári vívóiskola pedig évek óta kitartásra és küzdeni akarásra tanítja a fiataloknak. Az elmúlt évtizedekben a Szatmárnémetiben nevelkedett vívók közül Európa-, világ- és olimpiai bajnokok kerültek ki” – kezdi Valentin Popa tanügyminiszterhez címzett levelét Magyar Lóránd RMDSZ-es parlamenti képviselő.


Mindenkit meglepett ugyanis, hogy a Román Tanügyminisztérium és a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség megszüntette a vívás katedrát a 2018-2019-es tanévtől kezdődően a Szatmárnémeti Sportiskolában.


A megyeszékhelyen több mint egy évszázados múltja van a vívásoktatásnak és jelenleg is kitűnő edzők képzik a fiatal sportolókat mindhárom fegyvernemben – kardban, tőrben és párbajtőrben. Az edzőknek pedig támogatásra van szükségük, hogy továbbadhassák a tudásukat, amit mások mellett Csipler Sándortól, a szatmári vívóiskola alapítójától kaptak.


Ennek fényében pedig a vívás katedra megszüntetése nehezen érthető döntés. A Sportiskolában a vívás katedra biztosítja a lehetőséget, hogy a diákok a sportkarrierjüket építése mellett olyan oktatást kapjanak, amelynek komoly hasznát veszik a visszavonulást követően. 


„Tekintettel a szatmári vívás múltjára és jelenére, miért döntöttek a Sportiskola vívás-katedrájának a megszűntetése mellett” – tette fel a kérdést levelében Magyar Lóránd, amelyre a miniszternek harminc napon belül írásban kell válaszolnia.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: