2012-10-01 14:29:11• hírek • Gazda Árpád, Mti

140 éves a BBTE

Egyhetes rendezvénysorozattal ünnepli a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) fennállása 140. évfordulóját.

Soós Anna, a BBTE magyar tagozatért felelős rektorhelyettese az MTI-nek elmondta, hogy a kolozsvári felsőoktatás időszámítása tulajdonképpen 1581-től indul, amikor Báthory István erdélyi fejedelem megalapította a jezsuita kollégiumot. Mai értelemben vett tudományegyetem azonban 1872 óta működik Erdély fővárosában. A Kolozsvári Egyetemet hosszas tárgyalások, helyszíni tájékozódás és országgyűlési viták után Eötvös József és Pauler Tivadar kultuszminiszterek alapították meg. A ma Babes-Bolyai Tudományegyetemnek nevezett felsőoktatási intézmény két világháborút, számos politikai rendszert, két költözést és egy egyetemösszevonást élt túl, ma román, magyar és német tannyelvű tagozatokkal működik, és Románia egyik legnagyobb, legsikeresebb felsőoktatási intézménye.

Az egyetem honlapján fellelhető adatok szerint az intézményben több mint másfélezer oktató közel 45 ezer hallgatót oktat. Az egyetem 21 karából 15-ön folyik magyar nyelvű oktatás is, két kar pedig teljesen magyar nyelvű. A magyar tagozaton ma több mint háromszáz tanár és kutató dolgozik, és tízezernél több magyar hallgató tanul.

Soós Anna rektorhelyettes az MTI-nek elmondta, hogy az egyetem román vezetése is büszke az intézmény Trianon előtti gyökereire. Ennek jeleként Berde Áronnak, az első rektornak az emlékplakettje is felkerült az egyetem rektorainak a galériájába. Soós Anna azt is elmondta, az egyetem aulájában tartandó hétfő délutáni ünnepségen több magyarországi egyetem is képviselteti magát.

A BBTE magyar tagozatáért felelős rektorhelyettese az MTI-nek elmondta: ma az oktatást szabályozó törvények gyakori változtatása a legnagyobb gondja a romániai felsőoktatásnak, és ez egyaránt sújtja a román és a magyar nyelvű intézményeket. Hozzátette, hogy a BBTE-n példaértékű a román és a magyar tagozat együttműködése.

Az egyetem MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a hétfői rendezvényen Ioan-Aurel Pop rektori köszöntője után Marton József, a római katolikus teológiai kar dékánja olvassa fel a Magyar Királyi Ferenc József Tudományegyetem alapítólevelét. (Az intézmény 1881-től vette fel Ferenc József nevét). Az ünnepi hét során tudományos ülésszakon idézik fel az egyetem történetét, és megannyi kulturális és sportrendezvénnyel várják az érdeklődőket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: