2010-12-06 14:38:51• hírek • Szatmár.ro

A tanintézményekben ajándékozott a Télapó

Szatmárnémeti több iskolájába és óvodájába is bekopogtatott hétfőn délelőtt a Mikulás.

Vasárnap este sok gyermek ablakán bekopogtatott a Mikulás. Bár a hagyomány szerint rénszarvas-szánon érkezve, észrevétlen csempész ajándékot a cipőkbe, azért a jó gyerekeket a tanintézményekben is meglátogatja.
Hétfőn délelőtt Szatmárnémeti több iskolájába és óvodájába is bekopogtatott a Mikulás. A fehérszakállú látogató, a kicsik legnagyobb örömére, sehova sem ment üres puttonnyal.

A Hám János óvodában már korán reggel megérkezett a Mikulás. Az óvodásoknak a „havas lábnyomokat" kellett követniük, hogy megtalálják őt, aki zsákjában minden gyermek számára hozott ajándékot. A gyerekek körülvették a Mikulást és elbeszélgettek vele. Mindenki sorban bemutatkozott és elénekelte kedvenc énekét illetve elmondta kedvenc versét. Minden gyermek kapott ajándékot az „igazi Mikulástól". Az ünnepségen a szülők is részt vettek.

A szatmárnémeti 10-es számú általános iskolában is minden gyermek kapott Mikulás-csomagot, melyet természetesen a Mikulástól személyesen vehettek át mindannyian. A legkisebbek, vagyis az elsősök ugyanolyan izgatottan várták a nagyszakállút mint a nagyok. Az ajándékcsomagokat minden osztályban a szülőbizottság „segített összeállítani" a Mikulásnak. A gyerekek nem vártak sokat az ajándékok kicsomagolásával és hamarosan hozzákezdtek az édességek, gyümölcsök elfogyasztásához.


Ajándékot kaptak a kisdiákok
Ajándékot kaptak a kisdiákok



Szent Miklós egyébként az egyik legismertebb szent szerte a világon. Születéséről kevés információ maradt fenn, személyét inkább legendái kapcsán ismerhetjük meg. Megszámlálhatatlan azon történeteknek a száma, amelyek a segíteni siető Miklósról szólnak, különösen gyermekek irányában. A késő középkor óta Miklós püspököt a tizennégy segítő szent közé sorolják. Számtalan templom, társulat és foglalkozás patrónusa (tanulók, gyermekek, leányok, hajósok, foglyok, pékek, kereskedők, gyógyszerészek, jogászok).

A bizánci és a kopt rítusban temetése napját, december 6-át ülik ünnepként. Nyugaton a 10. század óta tartják ezt a napot. Így mi is minden december 6-án várhatjuk, hogy velünk is csodát tegyen, akár mint a szegény ember három lányának: bedobjon egy teli erszényt az ablakon.


A Hám János óvodában járt a Mikulás
A Hám János óvodában járt a Mikulás


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: