2013-06-05 15:31:23• hírek • Kocsis Zoltán

A tanintézmények alig több, mint a fele áldoz a biztonságra

Szatmár megyében 149 általános iskola, 30 gimnázium és 140 óvoda működik.

A tavalyi első harmadévhez képest jelentősen csökkent a tanintézményekben és azok közvetlen közelében elkövetett bűncselekmények száma Szatmár megyében. Ennek ellenére akár aggodalomra is okot adhat, hogy a tanintézmények alig több, mint felében létezik valamiféle biztonsági rendszer.

Az idei esztendő első harmadévében hat bűncselekményt követtek Szatmár megye 319 tanintézményének területén vagy azok közvetlen közelében. Ez öttel kevesebb, mint az előző év hasonló periódusában. Ezek közül csak egy történt falusi környezetben: két diáklány pofozkodott össze még februárban a Mezőpetri Általános Iskolában. Érdekes módon a legtöbb bűncselekményt Szatmárnémeti egyik patinás intézményében, a Doamna Stanca Gimnáziumban követték el: márciusban és áprilisban is egy-egy mobiltelefont loptak el. Ezen kívül az Octavian Goga Általános Iskolában februárban egy fényképezőgépnek kelt lába, márciusban pedig a Grigore Moisil Általános Iskola tornaterméből ruhákat és telefont, a Cosntantin Brancusi Technikai Gimnázium osztályterméből pedig egy telefont loptak el.

Az öt érintett iskola közül négyben működik videómegfigyelő rendszer, háromban pedig humán erőforrást is alkalmaznak a biztonság érdekében. Ennek ellenére aggasztó lehet, hogy a Szatmár Megyei Rendőrség felmérése szerint a 319 megyei tanügyi intézet közül alig 57,68%-a alkalmaz bármiféle biztonsági rendszert. A többieknek ilyen „ luxusra" nem telik!

Megyeszerte a tanintézmények 42,6%-a rendelkezik riasztó-vagy videómegfigyelő rendszerrel, amelyek nem csak az épület belsejét, hanem az udvarokat is figyelemmel tartják. Az intézmények 16,3%-a alkalmaz saját biztonsági személyzetet (portást), és csak 1,5%-a (a 10-es Számú Általános Iskola és a Művészeti Iskola Szatmárnémetiben, az Anghel Saligny Iskolaközpont Turcon, a Gellért Sándor Általános Iskola Mikolában és a Vetési Általános Iskola) áll szerződésben erre szakosodott őrző-védő céggel. Az intézmények 3%-nak viszont még a rendőrség által jóváhagyott biztonsági terve sincs!

A rendőrség, a csendőrség és a helyi rendőrség részvételével kidolgozott és működtetett integrált akcióterv keretein belül csak az idei első négy hónapban 535 lógó diákot csíptek fülön és háromszáz kereskedelmi egységet ellenőriztek a megyében, hogy azok betartják-e a cigarettára és az alkoholra vonatkozó, a kiskorúakkal szembeni tilalmakat. A rendőrök és csendőrök igyekeztek folyamatosan figyelemmel kísérni az oktatási intézményekbe vezető utakat, ennek is tudható be, a rendőrség szerint, hogy idén egyetlen bűncselekmény sem történt az iskolák, óvodák közelében.

A Szatmár Megyei Rendőrség jelentésében a legfőbb problémák közé sorolja a biztonsági berendezések, rendszerek, intézkedések hiányát, a biztonsági személyzet képzetlenségét és engedékenységét (olyanokat engednek be, akiknek semmi keresnivalójuk ott), a iskola és a gyerek családja közötti hiányos kommunikációt, a szülők közömbösségét valamint azt, hogy az oktatók, pedagógusok gyakran az intézmény vezetősége és a hatóság elől is titkolják a diákok csínytevéseit.

A rendőrség egyik legfontosabb következtetése, hogy a tanintézmények falai között vagy azok közelében történő esetek elszigetelt, spontán cselekedetek és nem szervezett bandatevékenység. Noha a bűncselekmények száma csökkent, a rendőrség szerint a médiában való megjelenése mégis bizonytalanság-érzetet szül a gyerekekben és a szülőkben egyaránt.

A közelgő vakációra való tekintettel a rendőrség, a csendőrség és a helyi rendőrség folytatja a tájékoztatási kampányokat és fokozottan figyelemmel tarja majd a gyerekek által preferált helyeket, zónákat, lakónegyedeket. Mért nem csak fontos, hogy a gyerek ne essen bűncselekmény áldozatává, hanem az is, hogy nem is kövessen el.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: