2014-08-28 17:43:32• hírek • Kocsis Zoltán

A tanács szerint félvállról vette a Pannónia ügyét a városvezetés

A városi tanács tagjai elképesztő hanyagságot és gondatlanságot vetettek a szemére a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal vezetőségének: az ügyészség márciusban kelt felszólítására fél éve nem válaszoltak, a városi tanács tagjai elé pedig csak kedden juttatták el a felszólítást. Hat nappal a válaszadás határideje előtt!

Azon kevés ülések közé tartozott a városi tanács augusztusi ülése, amelyeken érdekesebb volt az „egyebek" pont, mint a nyolc napirendi pont - ami számát tekintve negatív rekordokat döntöget. A téma a Pannónia-szálló ügye volt.

Történt ugyanis, hogy korábban valaki feljelentést tett a rendőrségnél rongálás címén. A feljelentő szerint ugyanis a Pannónia jelenlegi tulajdonosa nem tesz eleget állapotmegőrzési kötelezettségének. Mivel műemlékről van szó, ez bűncselekménynek számít. A rendőrség megállapította a bűncselekmény tényét, az ügyészség pedig arra volt kíváncsi, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal részt kíván-e venni a perben mint kárvallott.

Ezt a felszólítást még márciusban küldte el a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatalhoz: egy példányt a polgármesternek, egyet pedig a városi tanácshoz címezve. Mivel az elmúlt fél évben semmilyen választ nem kapott, július végén ismét kiküldte a felszólítást. Dorel Coica polgármester azóta sem reagált semmit, ráadásul a tanácstagokhoz is csak kedden jutott el a felszólítás. Hat nappal az október elején kitűzött válaszadási határidő elő előtt. Mindez olyan körülmények között, hogy a felszólításban világosan benne van: amennyiben ezúttal sem érkezik semmilyen válasz, akkor a város bírságra számíthat.

„Sajnos ki kell jelentenem: amint valamilyen gond támad, Dorel Coica azt azonnal dobja is tovább, mint a forró téglát. Arról nem is beszélve, hogy részt kellene vennie a tanácsüléseken, hiszen jogilag ő hívja azt össze. Azt kell hogy mondjam, az előző polgármester csak kivételes esetekben nem vett részt a tanácsüléseken. Ha tehette, úgy alakította a programját, hogy itt legyen. Dorel Coica viselkedése viszont a tanács iránti tisztelet hiányát mutatja", jelentette ki Adrian Albu liberális tanácsos. „Ki kell mondanunk: Dorel Coica a legérdektelenebb polgármester azok közül, akik 1990 óta Szatmárnémeti élén állnak", tette hozzá a PDL-és Cosmin Ratiu.

A támadásokra Dorel Coica ezúttal sem tudott reagálni, mint ahogy kérdéseinkre válaszolni, mivel éppen szabadságát tölti.

Butka Gergely arra hívta fel a figyelmet, hogy az ügyészség második felszólítása óta is már két tanácsülésen találkoztak, mégsem került terítékre az ügy. Valeriu Bancea liberális tanácsos, ügyvéd kifejtette, a pontos dokumentáció ismerete nélkül képtelenség hétfőig véleményt formálni. A helyzetet nehezíti, hogy a tanács csakis határozat formájában formálhat állást, figyelmeztetett Mihaela Racolta, a hivatal főjogásza, mondván: a hivatal halasztást fog kérni az ügyészségtől.

Az ügyészség felszólítása nyomán a polgármesternek és a tanácsnak arról kell állást foglalnia, hogy részt vesz-e a perben, mint a Pannónia ellen elkövetett rongálás kárvallottja. „A legnagyobb kérdés inkább az, ha részt veszünk és kártérítést kérünk, akkor mekkora összeget kérhetünk?", magyarázta a helyzetet az ülés után Maskulik Csaba RMDSZ-es tanácsos. „És miként tudjuk bizonyítani, hogy a Pannónia állapota miatt x összegű kár érte a várost?", tette hozzá.

Pannónia - amikor még nem volt behálózva

Marcela Papici a tanácsülésen kiemelte, rendelkeznek bizonyos számlákkal - például az önkormányzat égisze alatt működő filharmónia 23.000 lejt költött 2012-ben, mert a Pannónia állapota miatt megrepedezett a fal -, amelyek bizonyítják: a városnak kiadásai voltak az egykori szálló helyzete miatt.

A magas labdát Magyar Lóránd nem is hagyta veszni és megkérdezte: ebben az esetben miért nem éltek a törvény adta lehetőségekkel és nem próbálták behajtani az összeget a jelenlegi tulajdonoson? Szőcs Péter pedig egy 2003-as törvényt idézett, mely szerint műemléképület esetén lehetőség van arra, hogy az önkormányzat saját pénzét felújítsa az épületet (vagy legalább megőrizze annak állapotát), a költségeket pedig aztán behajtsa a tulajdonoson.

A támadások következtében Papici türelme is elfogyott és azt vetette az RMDSZ-frakció szemére, hogy csak kritizál, de soha nem áll elő megoldással. „Az év elején azt kértük, a költségvetésben különítsenek el egy bizonyos összeget, amelyből aztán az önkormányzat leltározza fel a beavatkozásra szoruló épületeket és ennek függvényében készítsen egy tervet ezek rehabilitálására. A hivatal azonban csak 1000 lejt különített el erre a célra, ami gyakorlatilag semmire sem elég. Azóta sem történt előrelépés - ilyen körülmények között nem tartom megalapozottnak a kijelentést, hogy semmilyen konkrét javaslattal nem álltunk elő", reagált Szőcs Péter.

Ezek után Butka Gergely felvetésére, mely szerint a Coposu-sétány esemény-gödre is felújításra szorul, már csak gúnyos-keserű mosoly volt a válasz a kollégák részéről...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: