2014-11-24 11:23:08• hírek • Szatmar.ro

A talajközpontú mezőgazdaságért

Az élettel teli talaj termőerejét semmi nem pótolhatja! Ez a mottója a Phylazonit termékcsaládot forgalmazó Agrova Kft.-nek, amely szakmai tanácsadással is segíti a fenntartható mezőgazdasági termelést. Miért fontos atalajközpontú szemlélet?

Magyarország piacvezető talajoltó készítményét, a Phylazonit termékcsaládot forgalmazó Agrova Kft. a jövőben nemcsak a haladó termelési technológiát képviselő termékeivel, hanem szakmai tanácsadással is segíteni kívánja a fenntartható mezőgazdasági termelést. Célunk, hogy minél szélesebb körben megismertessék és elfogadtassák a talajközpontú gazdálkodást. Vajon mit takar ez a fogalom?

„A talajközpontúság, mint mezőgazdasági szemléletmód lényege egyetlen mondatban összefoglalható: A talajerő növelését szolgáló gazdálkodás előtérbe helyezése az aktív talajélet elősegítése mellett" - mondja Vajda Sándor, az Agrova Kft. ügyvezető igazgatója. A 65 esztendős agrármérnök, növényvédő szakmérnök neve egybeforrt a sokéves munkával, megannyi kísérlet eredményeként továbbfejlesztett Phylazonit termékcsaláddal. „Az elmúlt évszázadban a műtrágyák, növényvédő szerek, talajfertőtlenítők és más vegyipari termékek látványosan növelték a mezőgazdaság termelékenységét. Az érem másik oldala azonban, hogy ezzel együtt járt talajaink leromlása,
mivel megszűnt azok természetes képessége a regenerálódásra, és hogy egészséges 'élő' állapotukban fennmaradjanak. Mára talajaink kimerültek, a mezőgazdasági termelés környezete (is) szennyezetté vált." - szögezi le a szakember.

Számos termőterületen a talajviszonyok eleve limitálják a termést, ezt fejeli meg a gyenge adottságú talajaink leromlott minősége is. Egyre többet hallani a termények beltartalmi értékeinek változásáról, sokak szerint romlásáról, miközben a termésátlagok stagnálnak. A rossz talajállapotok miatt megnőtt a gazdálkodás kitettsége, egyre nagyobb károkat okoz az aszály és a belvíz. „Az egyre fejlettebb hibridek, illetve fajták egyre magasabb terméspotenciállal rendelkeznek, ami nem tud igazán érvényesülni, ha „beteg" a talaj. Olyan ez, mintha a Forma-1-es versenyautóknak olyan versenypályákon kellene futniuk, amelyek tele vannak kátyúval - ilyen körülmények között nem fogják tudni 'kihozni magukból' a maximumot, hiába a jobb üzemanyag, a jobb gumi, a jobb motor" - mondja Szabó István, az Agrova Kft. fejlesztési és szakmai vezetője.

A jó állapotban levő talajtól okkal várhatjuk el, hogy a tápanyagot és a vizet képes legyen felvenni, raktározni, majd leadni. Az ilyen talaj belvízveszély idején befogadja a vizet, amit megfelelően el tud raktározni, s így az aszály kisebb károkat okoz. Mindez azonban lehetetlen a hasznos mikroorganizmusok, a talajban élő baktériumok, gombák, sugárgombák, moszatok, kék algák stb. nélkül, amelyek a termesztés számára hasznos tevékenységet végeznek. Ezt a talajéletet pusztítottuk, zsaroltuk hosszú évtizedeken át a felelőtlen, hosszú távon fenntarthatatlan gazdálkodással.

„Van kiút a jelenlegi helyzetből, amellyel egyszerre tehető hatékonnyá, költségkímélővé, jövedelmezővé és környezetkímélővé a gazdálkodás!" - tudjuk meg Vajda Sándortól. - „A talajközpontú és tudatos gazdálkodási szemlélet bevezetése és gyakorlati megvalósítása ismét eredményessé teheti a termelést.

Azt kell megtanulnunk, hogyan tudjuk maximalizálni a talajaink természetes adottságait. A problémákra véleményünk szerint olyan intenzív gazdálkodással kell felelni, amely a talajerő növelésére koncentrál, minden eleme a hosszabb távú fenntarthatóságot tartja szem előtt, mindemellett környezettudatos és költséghatékony."

Mindez azt jelenti, hogy magas színvonalú termelést kell megvalósítani, amely a növényekben rejlő potenciált maximálisan képes kihasználni, hiszen egyre több élelmiszerre van szükség a növekvő számú emberiség ellátására.

Ugyanakkor nem adunk indokolatlanul magas mennyiségű input anyagot. „A tápanyagok mennyiségét a szükségletekhez kell szabni, a hasznosulását javítani kell. Ne programszerűen, megszokásból műtrágyázzunk, hanem célzottan, kizárólag indokolt esetben és mértékben!" - teszi hozzá Szabó István.

„Az Agrova Kft. munkatársaiként hisszük, hogy 'Egészséges talajjal az egészséges élelmiszerért, az egészségesebb emberért!' kell tudásunk legjavát adnunk. Ennek érdekében nemcsak termékeinkkel - köztük a talaj biológiai egyensúlyát helyreállító, az egészséges talajéletet támogató Phylazonittal -, hanem több évtizedes tapasztalatainkra, munkatársaink elmélyült szaktudására alapozott tanácsainkkal is segítjük az új, 21. századi szemléletmód elterjesztését.

Meggyőződésünk: a fenntartható mezőgazdaság számára létkérdés, hogy erre az útra térjen" - fejezi be Vajda Sándor.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: