2009-04-28 10:50:05• hírek • MTI

A szúnyoglárvák túlélik a világűrt

Egy év világűri tartózkodást követően életképesek maradnak a szúnyoglárvák - számoltak be orosz kutatók. A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) 2007 júliusától 2008 júliusáig lebonyolított Biorisk elnevezésű kísérlet bebizonyította, hogy a többsejtű élőlények is életképesek a világűrben.

"A kutatások kimutatták, hogy a lárvák túlélték a kinttartózkodást, és teljes anyagcseréjük helyreállt a visszatérést követően" - nyilatkozta Natalja Novikova, az Orosz Tudományos Akadémia vezető mikrobiológusa.

Ugyanakkor cáfolta azokat a korábbi híreket, amelyek szerint az ISS külső borításán a kifejlett szúnyogok is túlélték volna az űrben való tartózkodást.

"Ezek módfelett érdekes rovarok, lárváik kibírják a radioaktív sugárzást, az alkoholt és a mínusz 270 és plusz 106 Celsius fok közötti hőmérsékletingadozásokat" - mondta Novikova. A kísérlet keretén belül a szúnyoglárvák összesen nyolcvan százaléka maradt életben.

A kutatók most azokkal a kérdésekkel foglalkoznak, hogy lehetséges-e más bolygókra "áttelepíteni" élőlényeket, és hogy ez milyen hatással lenne az ottani ökoszisztémákra - írja a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása .

"Ezenkívül szeretnénk megtudni, hogy más bolygókról származó mikroorganizmusok életképesek lennének-e a Földön, és hogy a földi organizmusok mutálódnak-e a kozmoszban" - számolt be terveiről a kutató.

A Biorisk során a kutatók különböző növények magvaival, halikrával és rákszerű állatokkal is kísérleteztek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: