2010-03-25 09:13:21• hírek • MTI/AFP

A szúnyogcsípés vakcinálás lehet

A vérszívó, betegséget terjesztő szúnyogokból hamarosan vakcinát szállító, jótékony rovar lehet japán kutatóknak köszönhetően.

A tokiói Dzsicsi orvosi egyetem kutatóinak most megjelent tanulmánya arról számol be, hogy génmódosítással egy vakcina továbbítására tették alkalmassá a szúnyogokat.A genetikailag módosított szúnyog nyálában egy olyan fehérje található, amely vakcinaként szolgál a leishmaniasis elnevezésű, parazita által okozott betegség ellen, melyet egyébként a lepkeszúnyog csípése terjeszt. A betegség szörnyű bőrelváltozásokat okoz, és halálos lehet.

A kutatók megállapították, hogy a transzgenikus szúnyogok által megcsípett egerekben antitestek termelődtek a kórral szemben, ami azt jelenti, hogy immunitás alakult ki náluk. A szúnyogok hasonlóképpen felhasználhatók lehetnek a malária elleni küzdelemben is, talán már egy évtized múlva - mondta el egy maláriaszakértő az AFP hírügynökségnek.

"Az a jó, hogy (a szúnyogok) nem kérnek pénzt az oltásért. Úgy vakcinálnak, hogy észre sem veszed" - kommentálta a hírt szerdán Josida Sigeto kutatásvezető. Az ismételt csípések ráadásul tovább erősítik az immunitást a kutató szerint. A transzgenikus szúnyogot azonban csak végső fegyvernek szánják a betegség elleni küzdelemben a fejlődő országokban is. Josida egyetért azzal, hogy egy ilyen "repülő vakcinátor" etikai kérdéseket is felvet, mivel megfelelő tájékoztatás és beleegyezés nélkül immunizálnák az embereket. A kutató szerint technikailag tíz éven belül megoldható az efféle vakcinálás, ám kérdés es a társadalmi fogadtatása.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint évente közel egymillió ember hal meg világszerte maláriában, többségében gyerekek Afrikában és Ázsiában.


Szúnyogok - lehet hogy a jövőben kedves rovarokká válnak?
Szúnyogok - lehet hogy a jövőben kedves rovarokká válnak?


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: