2010-08-06 14:13:31• hírek • Szatmar.ro

A szülészeten ellenőriztek

A megyei kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályán ellenőrzött a lakossági nyilvántartó iroda annak érdekében, hogy visszaszorítsák a szülészeten hagyott gyerekek vagy az igazolások számát.

Nemcsak a szappanoperák és drámák történeteiben szerepelnek olyan jelenetek, hogy az anyák a kórházban hagyják újszülött gyerekeiket, hanem sajnos a mindennapi életben is előfordulnak hasonló esetek. A babák elhagyása általában a rossz körülmények között, vagy a botrányos családi helyzetben élőkkel történik meg.

Ennél enyhébb, de a gyakori eset az is, hogy az anyák úgy távoznak el a szülészetről, hogy nem viszik magukkal a gyerek iratait. Ez megnehezíti az újszülött nyilvántartásba helyezését, a születési bizonyítvány elkészítését, és a későbbiekben a további dokumentumok megszerzését is problémássá vagy éppen lehetetlenné teszi.

A lakossági nyilvántartó iroda munkatársai ellenőrizték a 2010-ben született gyerekek egészségi állapotáról szóló igazolásokat, amelyet a kórházból való távozáskor az anyának magával kell vinni, hogy ez alapján vegyék nyilvántartásba a csecsemőt. Szám szerint 909 dokumentumot vizsgáltak meg az illetékesek, ebből kilencet nem vittek el az anyák.

Mint elmondták, az előző évekhez képest ez a szám elfogadható, hiszen csökkent azok száma, akik felelőtlenségből vagy nemtörődömségből a kórházban hagyták az iratokat. 2009 első felében például 629 ellenőrzött dokumentumból 13-at nem vittek el az újdonsült anyukák.


A megyei kórházban ellenőriztek a lakosságnyilvántartók
A megyei kórházban ellenőriztek a lakosságnyilvántartók


Ellenőrizték az anyák azonosságáról szóló űrlapokat is, amelyeket a kórházba való beutalásnál kell kitölteni azért, hogy a lakossági nyilvántartó iroda felvehesse velük a kapcsolatot. A nyilvántartó intézménynek egy csoportja a megyei kórházba látogatott, hogy lefotózza azokat a nőket, akik nem tudták személyazonossági kártyával igazolni kilétüket és elkezdhessék az iratok elkészítését. 6 anya nem volt bejegyezve a Szatmár megyei Lakosságnyilvántartó Irodánál, közülük azonban egyik sem volt Szatmárnémeti lakos.

Fontos, hogy a szülészetre beérkező nőket azonosítsák még akkor is, ha addig nem rendelkeztek semmilyen hivatalos irattal, ami a kilétüket bizonyítaná. Ha a személyazonosság le van tisztázva, nem történhet meg, hogy ott hagyják a kórházba árván a gyereket és eltűnnek nyomtalanul.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: