2011-04-29 09:04:30• hírek • szatmar.ro

Vasfogyasztás és terhesség

Sok kismama nincs tisztában azzal, hogy a terhesség ideje alatt menyi vasat kell szednie. Az orvosok felírják, a kismamák többsége pedig azt tapasztalja, hogy az nem tesz jót az emésztőrendszernek.

A várandós kismamák vasszükségélete a kétszeresére nő, saját és a méhlepény fokozott vérellátása következtében. A magzat szervezete szintén vasat raktároz el a méhen kívüli életének első néhány hónapjára. Most a kismamának legalább napi 30 mg vasra van szüksége. Nem a baba, hanem a mama fog szenvedni, ha nem kerül megfelelő mennyiségű vas a szervezetébe. Anémia lesz a vége, azaz fáradságérzettel járó vérszegénység. Ebben az állapotban a kelleténél kevesebb vörös vértest található a vérben. A baba is vasat vonz el az anya szervezetéből. A nem megfelelő hemoglobin-ellátás hatására az anya vére kevesebb oxigént képes szállítani a magzatnak, megterheli a szívét és fiziológiás stressz kialakulásához vezet.

A vassal dúsított terhesvitaminokat az étkezések között, bőséges vízzel vagy C-vitaminban gazdag gyümölcslével kell bevenni. Ezáltal kiküszöbölhető néhány kellemetlen mellékhatás, mint a székrekedés, hasmenés és hányinger. A narancslé aszkorbinsav-tartalma például elősegíti a vas felszívódását. Székrekedés esetén iktassuk be az étrendbe némi szilvalevet. A szükséges vasmennyiség nagy része táplálékainkban is megtalálható. Rendszeresen vásároljunk májat és vörös húsokat. A hús, a hal vagy a szárnyasok vastartalma magas csakúgy, mint a dúsított és teljes kiőrlésű kenyérré és gabonapelyheké, zöld levelű zöldségféléké, a tojásé és az aszalt gyümölcsöké. Ha azonban a fokozott vízbevitel és a gyümölcslevek nem enyhítik az emésztési panaszokat, a gyomor- és bélproblémák enyhítése végett este lefekvés előtt ajánlott bevenni a tablettákat. Így talán sikerül átaludni a kellemetlen időszakot.

Forrás: Maryann Brinley és Dr. Howard Berk: The Everything Pregnancy Book

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: