2010-06-30 14:36:25• hírek • Gázsa Zsolt

A szülés folyamata

  • Ha nem farfekvéses, akkor a baba feje láthatóvá válik a hüvelynyílásban. Lehet, hogy ekkor egy pillanatra abba kell hagyni a nyomást, mely szinte lehetetlennek tűnhet. Pontosan kövessük az utasításokat, hogy mikor kell tolni, és mikor nem, hogy megóvjuk a baba fejét és a gátat.

  • Valósággal ég a hüvely, bár ez nem igazi fájdalom, természetesen nem is egy kellemes érzés, a túlfeszített szövetek okozzák. Ha nem tudunk tovább tágulni, akkor gátmetszésre kerül sor. A gát vékony, fényes szövetének masszírozásával is elkerülhető a metszés vagy a szakadás. Az égető fájdalom csak néhány másodpercig tart, amit zsibbadás követhet.

  • A szülészorvos ellenőrzése mellett bújik ki a fej. A baba feje sérülést szenvedhet, ha túl gyorsan bukkan ki. A sorozatos erőltetett nyomásokat megkönnyebbülés követi: a fej jelenik meg először lefelé néző állal. Hirtelen ömlést vagy síkos érzést tapasztalhatunk, amilyet eddig még sohasem. Annak ellenére, hogy még csak a fej bújt elő, a szülőorvos megkeresi a köldökzsinórt, hogy megbizonyosodjon arról, nem tekeredett-e a baba életét veszélyeztetve a nyaka köré. Tovább folytatva a nyomást, a baba feje hirtelen oldalra fordul, ráhajol a vállra. Az orvos letörli a szemét, az orrát, a száját és leszívja a visszamaradt nyálkát vagy folyadékot a felső légutakból egy kis fecskendővel.

  • A baba teste magától kicsúszik. Némelyik baba felsír az első lélegzetvételnél, amikor világra jön. Másoknak szükségük van néhány másodpercre, hogy hozzászokjanak ehhez a hideg környezethez. A baba légzőszerveit ért sokk rögtön elindítja a légzés folyamatát. A szülőorvos általában rögtön a szülés után a köldökzsinórral együtt felemeli és ráteszi az újszülöttet az anya hasára.

  • Amikor a babát és a mamát összekötő köldökzsinórt leszorítják, majd elvágják, a méhlepény még mindig a méhben van. Valószínűleg lüktetni és vérezni fog néhány percig. Szakértők szerint a köldökzsinór elvágásával ésszerű addig várni, amíg a baba légzése stabilizálódik. Azonban, ha a köldökzsinór túl feszes, rövid, vagy bármi módon veszélyezteti a baba életét, azonnal el kell vágni. Jobbik esetben lehetőség adódik arra, hogy mi magunk vagy a párunk vágja el a köldökzsinórt.

Forrás: Maryann Brinley és Dr. Howard Berk: The Everything Pregnancy Book

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: