2017-05-30 12:11:56• hírek • Kocsis Zoltán

A sztrájkhullám elérte Szatmárt is

foto: Archívum - A környezetvédelmisek március 21-én spontán sztrájkot hirdettek
foto: Archívum - A környezetvédelmisek március 21-én spontán sztrájkot hirdettek

Igazi sztrájkhullám söpör végig a napokban Románián, amely természetesen nem kerülheti el Szatmárt sem. Miközben a Közalkalmazottak Országos Szakszervezete a parlament előtt sztrájkol, tiltakoznak a megyei környezetvédelmi ügynökség, a környezetvédelmi őrszolgálat, az adó- és pénzügyi hivatal munkatársai, a légi irányítók, a törvényszék és a bíróság munkatársai. Szerdán pedig a kormánybiztosi hivatal alkalmazottai is...

A Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség és a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Őrszolgálat munkatársai 11.00 és 13.00 óra között szüntették be a munkavégzést. Mindezt azt követően, hogy március 14-én, 21-én és 27-én már spontán sztrájkot hirdettek. Ám követeléseik süket fülekre találtak, így május 30-án két órára beszüntették a munkavégzést. Amennyiben továbbra sem kapnak pozitív választ, következhet az általános sztrájk. Előreláthatólag valamikor június közepén.

A két intézmény munkatársai azt nehezményezik, hogy több állami szektorral ellentétben nekik nem emelték meg a fizetésüket. Ugyan júliustól 20%-os béremelést ígért a kormány, ez továbbra sincs összhangban a többi intézményben történtekkel, állítják. Ráadásul az egységes bértörvényben sem szerepel további fizetésemelés a számukra.

Határozatlan időre beszüntették a munkát a romániai légiforgalom-irányítók kedden. A sztrájk 9 órakor kezdődött, és a román légteret naponta használó mintegy háromezer gép kétharmadát érintheti.

A román sztrájktörvény szerint a légi irányításban csak részleges munkabeszüntetés engedélyezett. A ROMATSA alkalmazottainak a munkabeszüntetés idején is biztosítaniuk kell a földi irányítást a román légteret használó gépek 33 százalékának, az uralkodók és államelnökök, kormányfők és miniszterek gépeinek, a sürgősségi és humanitárius feladatot ellátó légi járműveknek, valamint a légi járőrözésnek.

A szakszervezet a gyorsan növekvő légiforgalomra hivatkozva létszámbővítést kér, arra figyelmeztetve, hogy a légi irányítók túlterheltsége biztonsági kockázattá vált.

A közlekedési minisztériumnak alárendelt, költségvetési támogatás nélkül gazdálkodó ROMATSA-nál 552 légi forgalomirányító dolgozik. A News.ro hírügynökség szerint az állami szektorban itt vannak a legnagyobb fizetések: amelyeket bónuszok nélkül átlagosan havi bruttó ötezer euróra becsültek.

A munkabeszüntetés a Szatmárnémeti Nemzetközi Repülőtér tevékenységét is befolyásolta, mivel a Bukarest-Szatmárnémeti járat reggel 50 perces késéssel indult el a főváros felé, tájékoztatott Nicolae Fechete, a légikikötő igazgatója. Hogy a délutáni járatot érinti-e a sztrájk, azt - dél körül – még nem tudta megmondani.

Akárcsak a környezetvédelmisek, a szaktárcánál alkalmazott béreknek megfelelő fizetést követelnek a kormánybiztosi hivatal alkalmazottai is, akik szerdán lépnek sztrájkba. Japán sztrájkba. Elégedetlenek az egységes bértörvénnyel az adó- és pénzügyi hivatal munkatársai is, akiknek egyenesen fizetéscsökkenést irányoz elő a terevzet. Azt követően, hogy az előző hónapokban emelték valamelyest a bérüket...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: