2012-05-09 08:47:39• hírek • MTI/Szatmár.ro

A szórványnak gond, Szatmár megyének jó is lehet

Victor Ponta miniszterelnök, szociáldemokrata pártelnök a parlamenti vitában azzal érvelt a jogszabály módosítása mellett, hogy az új voksolási rendszer megakadályozhatja a szélsőséges pártok parlamentbe való jutását, ami - mint mondta - egész Európában komoly veszélyt jelent.

Egyfordulós, egyéni választókerületes többségi választási rendszer bevezetését szavazta meg kedden a román szenátus, amely a hatályban lévő arányos voksolási rendszert helyettesítené.

A választási törvény módosítását Victor Ponta miniszterelnök és Crin Antonescu, a hatalomra került Szociálliberális Szövetség (USL) társelnökei kezdeményezték. Az indítványt 77 szenátor támogatta, kilencen ellene szavaztak, és 17-en tartózkodtak. A most megszavazott új rendszert már a novemberi parlamenti választásokon alkalmazhatják, így az a jelölt juthat mandátumhoz, aki a legtöbb szavazatot gyűjti össze, és megszűnik a töredékszavazatok visszaosztása.
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a törvénymódosítás elutasítását kérte, hiszen az arányos rendszer megszüntetésével csökkenhet a romániai magyarság parlamenti képviselete. A jogszabályról a képviselőháznak is szavaznia kell még, ugyanis a román parlament alsóháza rendelkezik ügydöntő jogkörrel ebben a kérdésben.

Markó Béla RMDSZ-szenátor a szenátusi vitában kifejtette: egy olyan sokszínű és kiterjedt országnak, mint Románia arányos választási rendszerre van szüksége, hogy valamennyi helyi közösség képviselve legyen a parlamentben.
Cristian Radulescu, az ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL) szenátusi frakcióvezetője a szenátusi voksolást megelőzően bejelentette, hogy pártja törvényhozói tartózkodni fognak, hiszen a kormánypártok által javasolt törvénytervezet komoly alkotmányossági aggályokat vet fel. Szerinte a módosított választási rendszer alapján a szavazatok 45 százalékát begyűjtő párt a mandátumoknak akár a 80 százalékát is megszerezheti, és ez alaptörvénybe ütközik.

Az MTI-nek nyilatkozó Márton Árpád RMDSZ-es képviselő szerint is alkotmányellenes a jogszabály, egyrészt a Radulescu által említett ok miatt, másrészt azért, mert a román alkotmánybíróság korábban hozott egy olyan döntést, miszerint tizenkét hónappal a választások előtt nem lehet lényegesen módosítani a választási rendszert. Rámutatott: az új rendszer még akkor sem szavatol arányos képviseletet a magyarságnak, ha a magyar pártok között létrejön őszig az összefogás.
Hozzátette: abban reménykedik, hogy sikerül meggyőzni a PDL törvényhozóit, hogy együtt forduljanak keresettel az alkotmánybírósághoz abban az esetben, ha az alsóház is megszavazza majd a törvényt.

A képviselő szerint olyan abszurd helyzet is előállhat az USL által javasolt választási rendszer nyomán, hogy egy párt megszerzi országosan a szavaztok 25 százalékát, de egyetlen egyéni választókerületben sem végez első helyen a jelöltje, így ez a párt nem kerülhet be a parlamentbe.   

Szatmár megye akár jól is járhat


Az új választási rendszerrel kapcsolatban Günthner Tibor szenátor a Szatmár.ro-nak elmondta: az RMDSZ egyáltalán nem támogatta ezt a változtatást, ugyanis ha ezt bevezetnék, nagy valószínűséggel elvesztené parlamenti képviseletét a szórvány-magyarság. Arad, Máramaros, Brassó megyék például a töredék-szavazatok visszaosztásával tudtak képviselőt küldeni a román parlamentbe.

Günthner Tibor szerint Szatmár megye számára nem lenne feltétlenül előnytelen az új választási rendszer, hiszen elmondása szerint ha a most elfogadott rendszer alapján zajlottak volna a 2008-as parlamenti választások, akkor a Szatmár megyei RMDSZ-nek akár négy parlamenti képviselője is lehetne Bukarestben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: