2017-04-27 08:36:08• hírek • Agerpres.ro

A szórvány parlamenti képviseletét támogatná az RMDSZ

A női képviselet megerősítését és a szórványközösség parlamenti képviseletének támogatását írná elő az RMDSZ új Alapszabálya, amelyet a szövetség májusi kongresszusán fogadnak el Zilahon - tájékoztat szerdai közleményében az alakulat.

Eszerint a Szövetségi Képviselők Tanácsa által múlt pénteken elfogadott Alapszabály- és programmódosítási javaslatok között szerepelnek még a fiatalok itthon maradásának ösztönzésére, a családon belüli erőszak megelőzésére irányuló és a kisebbségvédelemről szóló indítványok is.

Az RMDSZ továbbá bevezetné Alapszabályába a női képviseleti normát, amely lehetővé tenné, hogy a szövetség helyi szervezeteinek szintjén minden harmadik választott testületi tag nő legyen, a megyei és országos testületekben pedig 15 százalékban a nőszervezet delegáljon tagokat.

"A szövetség fontosnak tartja ugyanakkor azt is, hogy az elkövetkezőkben a legmagasabb szinten képviselje a szórványközösséget. 2016-ban székelyföldi listán, bejutó helyen indulhatott a teljes szórványközösség ügyét felkaroló Szeben megyei parlamenti képviselőjelölt. Májusban ezt az elvet Alapszabályzatunkban is rögzítjük, hogy körforgásszerűen mindig biztos bejutó helyen szerepeljen egy jelölt azokból a szórványmegyékből, ahonnan amúgy nem juthatna be magyar ember a bukaresti törvényhozásba" - idézi a közlemény Porcsalmi Bálint ügyvezető elnököt.

A külpolitikát illetően az RMDSZ szorgalmazza, hogy a nemzeti jogszabályok mellett az európai intézmények is védjék "az őshonos nemzeti kisebbségek által teremtett értékeket és ezt a sokszínűséget".

"Az RMDSZ elkötelezett Romániának az Amerikai Egyesült Államokkal kialakított stratégiai partnersége mellett, de véleménye szerint ez a kapcsolat nem korlátozódhat katonai és védelmi kérdésekre, annak ki kell terjednie az emberi és kisebbségi jogok és általában a demokrácia értékeinek és intézményeinek romániai védelmére" - teszi hozzá Porcsalmi.

Az RMDSZ kongresszusára május 13-án kerül sor Zilahon.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: