2012-06-04 09:44:33• hírek • Kocsis Zoltán

A szokásos kérdés – Ez lehet az igazi portugál aranygeneráció?

Már csak napok választanak el minket a földkerekség harmadik legnagyobb sporteseményétől, a labdarúgó Európa-bajnokságtól. A Szatmár.ro egy kis csapatbemutatóval és a válogatottak programjával igyekszik olvasóit ráhangolni az eseményre.

Az A csoporttal ellentétben a B jelű négyes már igazi halálcsoport. Itt van ugye a négy évvel ezelőtti döntős, világbajnoki harmadik, háromszoros világ-és Európa-bajnok Németország, a legutóbbi világbajnoki döntőben csak a hosszabbításban kikapó (ha Robben belövi ziccerét...) Hollandia, a mindig nagy egyéniségeket felvonultató, mindig titkos favorit Portugália valamint Dánia. Aki pedig a dánokat egy kézlegyintéssel elintézné, eszében juttatnánk, hogy 1992-ben az ő lábuk előtt hevert egész futball Európa.

Amikor az 1990-es évek elején Portugália két utánpótlás világbajnoki címet nyert, a portugál sajtó aranygenerációról kezdett beszélni. A Vitor Baia, Fernando Couto, Paulo Sousa, Manuel Rui Costa, Luis Figo, Pauleta fémjelezte gárda azonban a felnőttek között semmit nem tudott nyerni. Azóta minden világesemény előtt az a kérdés: vajon az aktuális csapat meg tudja-e csinálni, ami a nagy elődöknek nem jött össze?

A mostani keret szintén nem gyenge, Pepe, Fabio Coentrao, Raul Meireles, Nani, Helder Postiga és Cristiano Ronaldo neve nem ismeretlen még a focit felületesen ismerők számára sem. Mindenek előtt pedig Cristiano Ronaldoé.

A 27 éves szélsőt az utóbbi időkben csak Lionel Messivel szokás egy lapon említeni, ám mindkettejükben közös, hogy válogatott szinten nem tudnak kiemelkedőt alkotni. Ronaldo egészen elképesztő szezonon van túl: a Real Madridban összesen 60 (!) gólt rúgott, ebből csak a bajnokságban 46-szor talált be. Közhely, de igaz: mi van akkor, ha őt valahogy ki tudják kapcsolni? (Például Philipp Lahmnak elég jól sikerült a Bajnokok Ligája elődöntőjében.)

Rui Patricio az európai labdarúgás egyik legnagyobb kapusígérete, a Joao Pereira, Pepe, Bruno Alves, Fabio Coantrao védősor is elég stabilnak tűnik, mint ahogy a Meireles, Moutinho belső középpályássor. A gond ott kezdődik, hogy noha Nanis és Ricardo Quaresma kétségtelenül zseniális futballisták, de soha nem tudták igazán beváltani a hozzájuk fűzött reményeket. Elől pedig hiányzik egy Pauleta-kaliberű csatár. Hihetetlen, de igaz: Helder Postiga (9), Hugo Almeida (11), Nelson Oliveira (0), Varela (3) együttvéve szereztek 23 bajnoki gólt a mögöttünk hagyott szezonban. Ezzel szemben a németeknél Mario Gomez 26, a hollandoknál Robin van Persie 30 bajnoki gólig jutott.

Portugália soha nem tudta kinőni az örök esélyes szerepet - még otthon sem 2004-ben, amikor a döntőben kikapott a görögöktől. Miért pont most sikerülne? A jelenlegi képlet szerint ráadásul Ronaldónak kell beadnia, majd ebből gólt szereznie. Így pedig nagyon nehéz Európa-bajnokságot nyerni. De még ebből a halálcsoportból is kijutni!

A portugál keret:
Kapusok: 12 Rui Patrício (Sporting), 1 Eduardo (Benfica), 22 Beto (Kolozsvári CFR)
Hátvédek: 21 Joao Pereira (Sporting), 19 Miguel Lopes (Braga), 3 Pepe (Real Madrid), 2 Bruno Alves (Zenit), 14 Rolando (Porto), 13 Ricardo Costa (Valencia), 5 Fábio Coentrao (Real Madrid)
Középpályások: 8 Joao Moutinho (Porto), 16 Raul Meireles (Chelsea), 20 Hugo Viana (Braga), 4 Miguel Veloso (Genoa), 15 Rúben Micael (Zaragoza), 6 Custódio (Braga)
támadók: 7 Cristiano Ronaldo (Real Madrid), 17 Nani (Man. Utd.), 10 Ricardo Quaresma (Besiktas), 18 Silvestre Varela (Porto), 9 Hugo Almeida (Besiktas), 23 Hélder Postiga (Zaragoza), 11 Nélson Oliveira (Benfica)

Portugália programja:
Portugália - Németország jún.9., 21.45
Portugália - Dánia jún. 13., 19.00
Portugália - Hollandia jún. 17., 21.45

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: