2010-04-13 08:38:32• hírek • MTI

A szocialisták önmagukat győzték le

A magyar szocialisták önmagukat győzték le, nem a Fidesz győzte meg a választókat arról, hogy mindenáron a jelöltjeire kell szavazni, ez utóbbi párt jelöltjei jobbára veszedelmes ellenfél nélkül, kényelmesen kocoghattak be a célba - ezt a gondolatot fogalmazza meg keddi számában a bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) és az erdélyi Krónika.

Bíró Béla politológus az ÚMSZ hasábjain megállapítja: a Fidesz-KDNP választási kampánya a korábbiakhoz viszonyítva üdítően visszafogott volt, a szocialisták önmagukat győzték le. Ráadásul a Fidesz számára a Jobbik is inkább szerencsének, semmint csapásnak bizonyult - állapítja meg a kommentátor, aki szerint az előretörő szélsőjobb a Fideszt erőteljesen középre szorította. Orbán Viktor szövegeiben nyoma sem volt annak a nacionalizmusnak, amelynek emlegetését a nyugati médiák mindazonáltal továbbra sem mulasztják el. Az első megszólalás "határokon innen és túl" formulája aligha tekinthető annak, vagy ha igen, akkor a szomszédos államok zöme Magyarországnál csak nacionalistábbnak tekinthető - fejti ki Bíró. 

Orbán számára a nyíltan irredenta szólamokkal operáló Jobbik megjelenése mindenképpen kitűnő alkalmat szolgáltathat arra, hogy a józan jobboldal (amelyet a Fidesznek kell képviselnie) megszabaduljon a nacionalizmus bélyegétől - vélekedik a szerző, megállapítva: ráadásul a Fidesz a Jobbik erősödésének veszélyét a nemzetközi közvéleményben hatásosan vetheti be a magyar nemzeti kérdések európai segítséggel történő megoldása érdekében.
"Ahhoz azonban, hogy mindez sikerrel járhasson, nemcsak arra van szükség, hogy a Fidesz, a kétharmad birtokában, adott esetben akár az alkotmány módosításával is kísérletet tehessen a magyar politikai rendszer működőképességének visszaállítására, hanem arra is, hogy a szocialistákból kiábrándult, de alapvetően baloldali-liberális beállítottságú magyar értelmiségi elittel is megpróbáljon szót érteni. Erőteljes hatalmi pozíciójából ezt könnyűszerrel megteheti" - írja a politológus.

Ha azonban a szocialisták által "kiéheztetett" jobboldali értelmiségi elitet maga is pusztán pártpolitikai kötődései, nem pedig intellektuális képességei és szakmai alkalmassága alapján segítené hozzá azokhoz a pozíciókhoz, amelyektől a szocialista-liberális hatalom - gyakran politikai megfontolásoktól vezettetve - távol tartotta, az újabb katasztrófának bizonyulhatna - folytatja fejtegetését a cikk írója. Úgy véli: ha a szelekciós mechanizmusokba világnézeti vagy éppenséggel politikai kritériumok keverednek, annak egyetlen "eredménye" lehet: a jobboldal ugyanazt teszi majd, amint a bal - fordított előjellel.  Ha a Fidesz csak a saját igazságait lesz képes látni, ahogyan azt az MSZP-SZDSZ koalíció tette, maga sem kerülheti el a sorsát - szögezi le a szerző.


A szocialisták magukat verték meg?
A szocialisták magukat verték meg?


A Krónika szerint nem a Fidesz győzte meg a választókat arról, hogy mindenáron a jelöltjeire kell szavazni, a Magyar Szocialista Párt meggyőző ereje volt elsöprő. Utóbbi kormányzása érlelte meg a magyar társadalomban azt az érzést, hogy ezt a csapatot a hatalom közeléből is el kell kergetni, meg kell büntetni. A lap szerint a felhalmozódott csalódás, elutasítás, harag vezetett oda, hogy az MSZP-től és a csatlósaitól tömegesen elforduló szavazók minden idők legjelentősebb választási győzelméhez juttatták a Fideszt, és még két újonc pártot is beemeltek az Országgyűlésbe. "Csak remélni tudjuk, hogy a történetnek határon átívelő tanulságai is lesznek" - állapítja meg a vezércikk írója. Az egész térségben tudatosul, hogy nem kerülheti el büntetését az a párt, amely saját céljait a nép, az ország céljai fölé emeli, amely nem löki ki magából a korrupt politikusokat, amely nem érzi meg időben, hogy a megtisztulás kötelező - fogalmaz a Krónika.

A Csíkszeredában megjelenő Hargita Népe szerint történelmi lehetőséget kapott a Fidesz: kiemelni az országot a gazdasági krízisből, és kiemelni a nemzetet a megosztottság válságából. Az első nagy kihívásnak nagyobb valószínűséggel lehet majd megfelelni, az utóbbinak kevésbé - véli a kommentár szerzője, aki szerint a magyar gazdaság már nincs a mélyponton, a társadalmi megosztottság azonban mindennapi valóság. Nehéz dolga lesz a Fidesznek a nemzet egységének újjáteremtésében is - írja a lap, megállapítva: nem csupán Magyarország lakossága oszlott két nagyobb táborra, hanem az utódállamok magyarsága is fogékonynak bizonyult a magyar belpolitikai ellentétekre.
"Nehéz dolga lesz a Fidesznek: újból megteremteni a nemzet egységét, és újból megnyerni a lakosság bizalmát a politika, a politizálás iránt. És nehéz lesz újból megnyerni a határon kívül rekedt magyarság bizalmát a magyar állam, annak intézményei iránt, a magyar nemzet egységébe vetett hitét" - olvasható a Hargita Népében.

A Sepsiszentgyörgyön kiadott Háromszék című napilap szerint a magyarországi átrendeződés az egész magyar nemzetpolitika alakulásában érzékelhető lesz. A Fidesz és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács nemrég megkötött stratégiai partnersége ennek az előszele - véli a lap. A külhoni magyar nemzetpolitikában kidomborodnak azok az erővonalak, amelyek a Fidesz politikai irányultságában eddig is mutatkoztak, de hatékonyságuk ellenzékben erősen korlátozott volt. "Az évek során ártó szándékkal szétvert, a nemzeti együvé tartozás kiteljesedésének szolgálatát ellátó intézmények visszaállításának szükségessége nyilvánvaló. Módosulnia kell a magyar támogatáspolitikának, a pártkapcsolatok kiépítésének, a magyarországi és a külhoni magyar kapcsolatok erősítésének" - állapítja meg a székelyföldi újság.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: