2019-04-04 12:43:21• hírek • Bede Emőke

A szociáldemokraták távolmaradása ellenére is megszavazták Szatmárnémeti 2019-es költségvetését

Rendkívüli tanácsülést tartott csütörtök délután a Helyi Tanács, melynek kétségtelenül a legfontosabb napirendi pontja az idei költségvetés megszavazása volt.

Azt, hogy az ülésről a Szociáldemokrata Párt tagjai távol fognak maradni, már előre tudni lehetett, ugyanis alig pár órával az eseményt megelőzően sajtóközleményt küldtek ki a helyi médiának. Ebben kifejtik, hogy azért maradnak távol, mivel úgy érzik, a költségvetési tervezet nem volt kellőképp megvitatva, a 2019-es tervek nem tükrözik a város lakosságának igényeit, illetve nem szolgálják Szatmárnémeti fejlődését sem. Ígéretükhöz híven valóban nem jelentek meg az ülésen, ám a tanácsosok létszáma így is elegendő volt ahhoz, hogy a szavazást érvényesnek lehessen nyilvánítani.


A PSD távolmaradását Kereskényi Gábor nem hagyta szó nélkül. Elmondta: az idei büdzsé vázlatát már február közepén nyilvánosságra hozták, a helyi tanácsosok pedig már egy héttel ezelőtt megkapták a végleges változatot. Ennek ellenére az elmúlt időszakban egyetlen javaslat vagy módosítási kérelem sem futott be. „Ez azt jelenti, átlátták azt a nem túl jó helyzetet, amelyben jelenleg vagyunk, viszont mégis fontos, hogy legyen költségvetésünk, hogy elindíthassuk a város legfontosabb beruházásait. Nem hagyhatom azonban szó nélkül a PSD-s kollégák hiányzását. Őszintén megmondom, tanácsos és parlamenti képviselő is voltam, melyeknek idején több helyi és állami költségvetést is megszavaztunk, de soha nem találkoztam ilyen gyerekes reakcióval. Mi több, úgy vélem, e gesztusukkal csúfot űznek saját választmányi tisztségükkel és a szatmári lakossággal szemben is. Annál is inkább, mivel épp a PSD-kormánynak köszönhető az, hogy az utóbbi két évben a helyi költségvetés kb. 70 millió lejtől esett el” –mondta el a polgármester.



Emellett Kereskényi az ellenzék azon sokszor hangoztatott vádjára is reagált, hogy Szatmárnémeti más városokhoz képest jóval alulmarad az EU-s források lehívása szempontjából. Kifejtette: az előző mandátum során egyetlen eurót sem igényeltek meg, egyetlen dokumentációt sem készítettek elő, így a jelenlegi városvezetésnek minden ezzel kapcsolatos folyamatot az alapoktól kellett elindítani. Ennek fényében már az is eredménynek számít, hogy a városnak sikerült 27 millió eurónyi uniós támogatásra szert tennie. Mindezek után a tanácstagok szavazásra emelték kezüket, s bár a csapat erősen megfogyatkozott a szociáldemokraták nélkül, arra azonban elegendő volt a levegőbe lendülő kezek száma, hogy Szatmárnémeti idei költségvetését megszavazzák.


S hogy mire futja az idei, kb. 203,5 millió lejes büdzséből? Amint arról a városvezetés egy rendkívüli sajtótájékoztatón beszámolt, 2019-ben szeretnék felújítani a város legforgalmasabb útszakaszait (pl. Zsadányi (Closca) út, Hegyi (Octavian Goga) út, Fehérgyarmati (Aurel Vlaicu), Kazinczi (Stefan cel Mare), Hermann Mihány (Caisilor), Vágóhíd (Alexiu Berinde), Erkel Ferenc (Crinului), Dél (Alecu Russo), Bargaului, Arinului és Gradinarilor utcák). Folytatják a közvilágítás kiterjesztését és modernizálását, mely ebben főként a 14-es és 15-ös, 17-es, illetve a Carpati I és II-t fogja megcélozni. Folytatódik a parkok és a zöldövezetek felújítása, melyek közül mindenképp kiemelkedik a Kossuth Kert és a hamarosan hivatalosan is átadásra kerülő UFO-park. A 17-esben újabb parkolókat alakítanak ki, s ezzel ez lesz az első lakónegyed, melyben sikerül teljesen felújítani a parkolókat. Felújítják a Transilvania sugárút felett átívelő két gyalogoshidat, illetve elindítják a két emeletes parkolóra vonatkozó technikai dokumentációk összeállítását. Öt tömbházat, azaz 321 lakást hőszigetelnek.


Mindemellett az EU-s forrásokból elindított projekteket is érdemes megemlíteni, melyek közül kiemelkedik a város régi és új központjának felújítása, a Kubik és a Szamos-part rendbetétele, a 25 kilométernyi bicikliút kialakítása, 17 hibrid technológiával működő autóbusz megvásárlása, elektromosautó-töltő állomások kiépítése, illetve több óvoda és iskola felújítása is. A tervek tehát már megvannak, s hogy az idei, igencsak szűkösnek mondható büdzséből sikerül-e mindent megvalósítani, az a 2019-es év során kiderül.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: