2014-04-29 14:45:07• hírek • MTI

A szociáldemokraták küldhetik a legtöbb képviselőt

A román Szociáldemokrata Párt (PSD) 42 százalékos támogatottságra számíthat a május 25-i európai parlamenti (EP-) választáson, és megszerezheti a Romániának fenntartott 32 brüsszeli mandátum felét - közölte az Agerpres hírügynökség kedden egy felmérésére hivatkozva.

A CSCI közvélemény-kutató intézet adatai szerint a kormányból kilépett Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatottsága 15 százalékra esett vissza, ami nyolc mandátumot érhet. A jobbközép Demokrata Liberális Párt (PDL) a voksok 10 százalékával négy, a jobboldali Traian Basescu államfő védnökségével újonnan alakult Népi Mozgalom Párt (PMP) pedig 9 százalékkal három mandátumot szerezhet.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a voksok 6 százalékára és két EP-mandátumra számíthat, s 4 százalékos támogatottságával független jelöltként bejuthat még az EP-be Mircea Diaconu liberális politikus is.

A felmérés szerint nem éri el az ötszázalékos küszöböt és így nem küldhet képviselőt az EP-be a populista Dan Diaconescu Néppárt, amely a 2012-es parlamenti választáson még 14 százalékos eredményt ért el, illetve a Mihai Razvan Ungureanu volt miniszterelnök vezette jobbközép Polgári Erő (FC) sem, amelynek egy márciusi felmérés még 5,1 százalékos eredményt jósolt.

Az április 23-26. között végzett közvélemény-kutatáson a CSCI a novemberi államfőválasztás potenciális jelöltjeinek támogatottságát is mérte. Az első fordulóban a válaszadók 40 százaléka Victor Pontára (PSD), 14 százaléka Mihai Razvan Ungureanura (PMP), 12 százaléka Crin Antonescura (PNL), 9 százaléka Elena Udreara (PMP), 6 százaléka Catalin Predoiura (PDL), és 5 százaléka Kelemen Hunorra (RMDSZ) voksolna.

A felmérés szerint Victor Ponta magabiztosan nyerheti az őszi elnökválasztást, a jobboldal akármelyik jelöltjével is kerül szembe a második fordulóban: a legszorosabb (64-36 százalékos) eredményt egy Ponta-Ungureanu összecsapás hozná.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: