2012-01-07 12:13:48• hírek • MTI

Markó a magyarországi politikusokat bírálja

Rendkívül hibás politikának nevezte Markó Béla romániai miniszterelnök-helyettes, hogy a magyar kormánypártok nem az RMDSZ-t támogatták, hanem azokat az erdélyi politikai csoportosulásokat, amelyek a szövetséggel szemben próbálnak politikai alternatívát teremteni.

A politikus az Erdélyi Magyar Televízió egyik pénteki műsorában elmondta: ez a hibás politika oda vezetett, hogy ma Románia és Magyarország viszonya nem annyira gazdag, mint amilyennek lennie kellene. Markó szerint Magyarország és a magyarországi politikai pártok nem használták ki, hogy az RMDSZ fontos kormányzati tényező Romániában. Szerinte "rendkívül ostoba az az elképzelés, miszerint "át kell rendezni a romániai magyar politikát".

Hozzátette: a magyarországi politikusok nem veszik észre, mekkora esélyt szalasztanak el azáltal, hogy állandóan megpróbálják megkerülni az RMDSZ-t különösen most, amikor nem látható a gazdasági válság vége. Rámutatott: a Fidesznek, az általa támogatott erdélyi politikai erőknek és az RMDSZ-nek is félre kellene tenniük ezeket a megosztási próbálkozásokat, és szolidárisan, egységesen kellene fellépniük.

A politikus kitért a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem helyzetére is, ahol a román többségű szenátus hónapok óta ellenzi a magyar intézetek létrehozását, amit a tavaly hatályba lépett román oktatási törvény ír elő.

Kifejtette: a román kormány még megvárja az egyetem szenátusának a következő ülését, és ha akkor sem tesznek eleget a magyar intézetek létrehozására vonatkozó minisztériumi felszólításnak, akkor a B tervet alkalmazzák. Ez egyrészt szankciók alkalmazását jelenti, másrészt megpróbálják kormányhatározattal létrehozni az intézeteket.

A miniszterelnök-helyettes szerint fontos az egyetemi autonómia, de elfogadhatatlan, hogy az egyetem vezetősége nem tartja tiszteletben az alkotmány és törvény által garantált magyar oktatási jogokat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: